2017. október 26., csütörtök

KAMUPÁRT-MENTESÍTÉS KÉRDŐJELLEL

ÁTLÁTSZÓ PC BLOG
Szerző: LÁSZLÓ RÓBERT
2017.10.26.


A kampányfinanszírozási szabályok friss módosítási javaslatai akár jót is tehetnek a választási versengésnek, de a választási rendszer anomáliának egész kis töredékét orvosolnák csak. Az ellenzéki pártokat mindenesetre sikerült komoly dilemma elé állítani.

október 29-én írtuk:



„A törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy
  • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
  • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani).
Csak a törvény javasolt módosításával előzhető meg, hogy a kampánytámogatás reményében induló kamupártokhoz vándoroljon több milliárd forint közpénz.”

A négy évvel később, 2017. október 24-én a parlament honlapjára felkerült törvénymódosító javaslat az utolsó pontot kis különbséggel teljesíti (0,5%-ban határozná meg a visszafizetési kötelezettség határát), a másik háromra nem reagál. Bevezetnék viszont az „objektív felelősséget”: visszafizetési kötelezettség fennállása esetén az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét. Miért most? Miért így?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.