2017. október 26., csütörtök

KIS GYŐZELEM, NAGY BUKÁS

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.10.26.


Orbán Viktor nem véletlenül tiltotta meg a Fidesz képviselőinek, hogy újabb kétharmadot emlegessenek a 2018-as választásokkal kapcsolatban. Bár a kormánypárt és a kormányfő pozíciója egyelőre stabilnak tűnik, a Fideszben is tudják, hogy okozhat meglepetéseket, ha az ellenzéknek sikerül koordináltan jelölteket állítania a választókerületekben. Ha pedig csak kicsit nyer a kormánypárt, az könnyen végzetes lehet Orbánnak.

Szokatlanul konkrét kijelentést tett a minap Gulyás Gergely, a Fidesz egyik alelnöke, a kormánypárt új frakcióvezetője: ha a jövő évi választáson a Fidesz–KDNP száz vagy annál több mandátumot szerez, az siker, ha száznál kevesebbet, az kudarc. Gulyás azzal indokolta az általa felállított sikerességi kritériumot, hogy a 199 fős parlamentben száz szavazat kell ahhoz, hogy megválasszanak egy miniszterelnököt, és önállóan kormányt alakítsanak.

Ha a Fidesznek nincs száz mandátuma, akkor kompromisszumos megoldást kell keresnie, egyezkedésre kényszerülne az ellenzékkel, ami a dolgok mai állása szerint szinte biztosan azt jelentené, hogy 2018-tól nem Orbán Viktor lenne Magyarország miniszterelnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.