2017. október 13., péntek

KIS LÉPÉSEKBEN HÁTRÁLNAK ORBÁNÉK CEU-ÜGYBEN, KÖZBEN TRÓCSÁNYI ÓRIÁSIT KAMUZOTT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.13.


Az az érv ugyan továbbra sem igaz, hogy a „törvényeket minden egyetemnek be kell tartania” Magyarországon, de legalább a CEU a nemzetközi nyomásra újabb haladékot kapott.

Módosítják a felsőoktatási törvényt módosítják és egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig a nálunk működő külföldi egyetemeknek teljesíteniük kell a lex CEU által megszabott új feltételeket. Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette be. Az Index értelmezésében ez azt jelenti, hogy a tavaszi nemzetközi konfliktust kiváltó ügyben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása és a Velencei Bizottság éles kritikája után a kormány mégis kedvezményt ad a CEU-nak.

Nem ez az első meghátráló lépés CEU-ügyben: míg korábban az Orbán-kormány ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormányával írjanak alá kétoldalú megállapodást, mostanra beérik Marylanddal is. Sokáig úgy nézett ki, hogy a magyar kormány nem képes értelmezni az USA oktatási rendszerét, amelyben az egyetemek nem tartoznak a szövetségi kormány hatáskörébe.

Trócsányi ugyanakkor kitartott a kormány nyilvánvaló hazugsága amellett, hogy „a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket szabott”, hiszen nyilvánvaló, hogy az új törvényt – amit úgy nyomtak sürgőséggel a parlamenten - a CEU ellen készítették és belpolitikai haszonszerzés céljából, a Soros-ellenes kampány részeként. Trócsányi szerint a törvénybe írt a feltételek a Magyarországon tevékenységet végző felsőoktatási intézmények mindegyikére, így a CEU-ra is vonatkoznak. Az igazságügyi miniszter szavai szerint az egyre fokozódó külföldi, minden érdemi jogi érvet nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, még a Central European Universityre is.

Ez a két új feltétel az EU-n kívüli egyetemek magyarországi tevékenységére vonatkozik:
  • szülessen államközi megállapodás a magyarországi működésükről;
  • legyen külföldön is székhelyük, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.
Az Index cikkében megtalálja a CEU-ügy részleteit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.