2017. október 24., kedd

MI ELLEN LÁZADNAK A VILÁG LEGGAZDAGABB POLITIKUSAI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.24.



Komoly ideológiai katyvasz kezd kialakulni a világban olyan vezetők regnálásával, mint Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Ilham Alijev, Recep Erdogan, Orbán Viktor, és végül, de nem utolsó sorban, a cseh választásokat a napokban megnyerő Andrej Babis. Ők ugyanis többnyire a politikai elitváltás szorgalmazói, ugyanakkor régi szereplői hazájuk politikai életének. A kisemberek félelmeire építenek, a népüket akarják megvédeni a gazdagoktól, bár ők maguk is a gazdasági elit tagjai. Nehéz kibogozni azt is, hogy tulajdonképpen ki, és mi ellen is harcolnak, amikor az illiberalizmus zászlaja alatt sorakoznak fel.

Azok számára, akik nem ismerik Andrej Babis életútját, álljon itt néhány furcsaság az ANO (Igen) nevű párt vezetőjéről. Babis a második leggazdagabb cseh üzletember, aki tulajdonképpen szlovák, és ez az általa használt furcsa keveréknyelvből is kitűnik. De nem is ez a legérdekesebb az ő pályafutásában, hiszen nem csupán az egyik legvagyonosabb ember választott hazájában, hanem állítólag a legkorruptabb is, hiszen annak ellenére, hogy az előző cseh kormány pénzügyminisztere volt, augusztusban felfüggesztették a mentelmi jogát, mert a cseh rendőrség és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is nyomozott utána. Számára tehát létkérdés volt a választások megnyerése, és úgy tűnik vádlott helyett most miniszterelnök lesz belőle.

Hrabal és Kundera országában ez a groteszk politikai életút nem is tűnik olyan hihetetlennek. Babis igazi pragmatikus politikus, akárcsak nagy elvbarátja, Orbán Viktor. Míg Babis a szociáldemokraták vezette kormányból szakadt ki, és csinált magának egy jobbközép pártot, addig Orbán Viktor a 90-es évek eleje óta fokozatosan jut el a liberalizmus eszméjétől a kirekesztő, sokszor gyűlöletkeltő jobboldali populizmus mocsarába, vagyis az illiberalizmus birodalmába. Babisnak is komoly médiabirodalma van, melynek lapjai sokszor dicsérték a magyar miniszterelnök menekültekkel kapcsolatos politikáját. Nem kétséges, hogy Babisban nagy cimborára lel majd Orbán. Mondhatni, méltó utódja lesz Orbán baráti körében egy másik legendás B betűsnek, Silvio Berlusconinak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.