2017. október 7., szombat

MIÉRT VESZNEK FEL A FIATALOK FELELŐTLENÜL HITELEKET?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2017.10.06.


Honnantól számít pénzügyi döntéshozatali értelemben véve felnőtt embernek valaki? Miután elmúlt 18? 21? Leérettségizett? Már van munkája? Nagyon nehéz kérdés, aminek időpontját és mércéjét mindenki máshoz állítja be. Igazságot viszont lehetetlen tenni. A cikkben azokról a körülményekről beszélek, amik miatt kijelenthetjük, hogy egy fiatal felelőtlenül vett e fel hitelt vagy sem?

Következmények nélkül

A diákhitel talán a legprezentatívabb példája annak, amikor a fiatal felnőtt felelőtlen döntést hoz a pénzügyeiben. Már az igénylési metódus közben sem hárul elé semmilyen akadály, hiszen a diákhitelnek nincsen előfeltétele. Gyakorlatilag mindenféle jövedelemigazolás és egyéb dokumentum nélkül, az iskolapadból besétálva bárki megkaphatja azt a (maximalizált) összeget, amit szeretne.

Alapvetően igaz, hogy a fiatalok úgy élnek, mintha nem lenne holnap. Egy 18 éves nehezen hiszi el, hogy hamarosan betölti a 30-at és akár családot alapít. Az még számára nagyon távolinak tűnik és éppen ezért nem mérlegel. Mindig a következő megoldandó feladatot látja maga előtt. Ilyen feladat a tandíj vagy az, hogy hétvégén miből fizeti a bulit. Elvárhatjuk a fiatal felnőttektől a hosszútávú előrelátást, de merül fel a kérdés, hogy jogos e ez tőlünk?


Mama-hotel, mint szociális jóléti intézmény
Ahogyan a rendszerváltásig az állam a szociális háló szent védőburkában (ha minden kötél szakad) gyanútlanul elringatta a társadalmat, úgy kényszeríti bele a Mama-hotel saját lakóit az "otthoni, ha minden kötél szakad" szociális jóléti intézménybe. Ennek szellemében pedig jellemzően "tét nélkül" hoznak pénzügyi döntéseket a fiatal felnőttek, tudván, hogyha nagy a baj, akkor a Mama-hotel vissza nem térítendő mama-támogatásban részesít.

Ez újfent nagyon nehéz téma, hiszen a szülők azért dolgoznak, hogy a gyermeküknek könnyebb legyen. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan kommunikálják feléjük egész gyermek és fiatalfelnőtt korban a család anyagi képességeit és magát az anyagi értelemben vett hátországot! Az biztos, hogyha nincs tét, akkor nincsen igazi veszítenivaló sem. Akkor pedig jogosan várjuk el tőlük a felelősségteljes döntést?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.