2017. október 16., hétfő

NINCS A FEHÉR HÁZ VÁRÓLISTÁJÁN ORBÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.16.

Az Európai Zsidó Kongresszus közleményben gratulált az új osztrák kancellárnak, és arra szólította fel a választásokon nyert néppárti Sebastian Kurzot, hogy a szélsőjobbos Szabadság Párttal ne lépjen koalícióra – írta szinte azonnal a friss előzetes eredmények ismeretében az Israel National News.
Mosche Kantor úgy fogalmaz, egy olyan platformnak a vezetője, amely xenofób és intoleráns, célkeresztbe veszi a menekülteket, nem kaphat széket a kormány asztalánál. Hasonló véleményt juttatott el Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is Kurznak, figyelmeztetve az erősödő rasszizmusra, hogy nincs helye a kormányban a náci múltból építkező pártnak, mint ahogy a német AfD-nek sem, a francia Nemzeti Frontnak vagy majd a magyar Jobbiknak sem. A cikk kitér arra is, hogy miközben Kurz menekültellenes retorikája a kampányban központi szerepet kapott, 2015-ben Ausztria egyike volt azon országoknak, amelyek a legtöbb menekültet fogadtak be. Egyébiránt mintegy 9000 zsidó élhet Ausztriában, ami a lakosság 0,1%-a.
A Politico is a menekültválsággal magyarázza a szélsőjobb és általában a jobboldal előretörését az európai választásokon, ami trend lehet az elkövetkező időszakban, és hatását érezteti szerte Európában. Mint ahogy látjuk ennek jeleit Orbán Viktor Magyarországán, és a lengyel Jog és Igazságosság pártjának megerősödésében is. Ráadásul Kurz és pártja hozzájuk hasonlóan euroszkeptikus, és hajlik a Visegrádi Négyek politikája felé. Szinte normává vált a kontinensen a populisták győzelme.
A magyar Figyelő cikke, majd a Breibart News után a kanadai Hungarian Free Press esélytelennek látja, hogy Donald Trump fogadná a Fehér Házban Orbán Viktort a megbízólevelét frissen átvett Szabó László washingtoni nagykövet minden igyekezete ellenére. Nem egyedül, hanem 11 másik új nagykövettel együtt fogadta az amerikai elnök Szabót. A cikk szerzője szerint aligha mondott mást Trump a többi miniszterelnökről, mint Orbánról, azaz hogy erős és bátor vezető. Nem erősítette meg a Fehér Ház, hogy a várólistáján lenne Orbán Viktor a közeljövőben. Trump pedig gyűlöli, ha személyes beszélgetéseket szivárogtatnak ki a médiának, különösen akkor, ha azok hamisak. Szabó diplomáciai bakit követett el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.