2017. október 23., hétfő

ORBÁN '56-OS BESZÉDE: A MARKETING ÉS A MANIPULÁCIÓ MAGASISKOLÁJA GYEREKMESÉBE CSOMAGOLVA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.23.


És mindig bekajálják ugyanazt a mesét a beszédeire buszoztatott tapsolók. 

Minden marketingesnek megtanítják azokat az egyszerű trükköket, amikkel Orbán beszédei tele vannak. Ennek ellenére úgy játszik a hallgatósággal, ahogy neki jól esik. És mindig megtapsolják. És mindig elhiszik neki ezeket a gyerekmeséket, amikkel a közönséget traktálja.

Nézzük azokat az állandó elemeket, amikkel tele vannak a beszédei:

1. Világ- és mítoszépítés, amiben a „magyarság hősies cselekedetei” vannak a középpontban

Ennek középpontja, hogy „mi magyarok, különleges emberek vagyunk”. Hagyjuk most azt, hogy Sztálin is ugyanezt mondta, csak nem a magyarokat használta, hanem a „kommunistákat”. A magyarok nagy tetteket hajtanak és hajtottak végre. Ez ugyan csupa hízelgés, de az alacsony önbecsülésű magyarságnak mindez mindig olyan, mint hájjal kenegetnék – pontosan ezt akarja hallani.

Orbán a mostani beszédében a saját őrült ötleteit, saját csatáit állította be a magyarok nagy cselekedeteinek. A kormányfő szerint ha meg sem próbáljuk, akkor nem is sikerülhet, valamennyi esély mindig van. "1956-ban megmentettük a nemzet becsületét. 1990-ben visszavettük a szabadságunkat. 2010-ben pedig a nemzetegyesítés útjára léptünk" - hangoztatta. Vagy később:

"Nekünk senki sem mondhatja, hogy lehetetlen. A népvándorlást meg lehet állítani, a globalizációt féken lehet tartani, Brüsszelt meg lehet zabolázni, a pénzügyi spekuláns tervét meg lehet lékelni, az európai egyesült államok őrült ötletére kényszerzubbonyt lehet húzni.”

De emlékezzünk csak vissza arra, amit 2014-ben mondott: Orbán: "Magyarország különleges hely, a magyarok különös népség. Más nemzetek is különösek, de a magyarok még annál is különösebbek."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.