2017. október 15., vasárnap

ORBÁN BIZALMA MEGRENDÜLT, ÍGY KAPOTT NEM VÁRT VEZETŐT AZ MMA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: HAMVAY PÉTER
2017.10.14.


Némi konszolidációt hozhat a Magyar Művészeti Akadémia életében a politikától magát távol tartó, egyszerű tagból a köztestület elnökének választott Vashegyi György. Ha hagyják dolgozni.

Nevető harmadikként futott be Vashegyi György karmester a két esélyesnek tartott jelölt, Marton Éva operaénekes és Jankovics Marcell rajzfilmrendező előtt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi tisztújító közgyűlésén. Csak a szavazás előtt, a jelöltek felsorolásánál derült ki, hogy a neves rajzfilmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki posztját is megjárt Jankovics a tisztújítás előtti nap bejelentette a visszalépését. Holott az előzetes várakozásokból, de a HVG-nek az akadémikusokkal és az akadémia vezetőivel folytatott háttérbeszélgetéseiből, sőt az érintett korábbi szavaiból is az volt leszűrhető, hogy a korábbi alelnök lesz Fekete György utóda. Tovább fokozta a tisztújító közgyűlés zavarát a szólásra emelkedő rendező, aki csak annyit mondott: „Nem adok magyarázatot a visszalépésemre, csak bocsánatot kérek mindazoktól, akik jelöltek, és azt remélték, hogy én leszek az elnök.”

Nem kell kremlinológusnak és pszichológusnak lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, a fegyelmezett és becsvágyó Jankovics nem önszántából hozta meg a döntését. „Kritikus alkat vagyok, és a változtatás híve, ezért sem vagyok jó elnöknek” – magyarázta később, alelnöki programbeszédében, amely pozícióra ismét megválasztották. Jankovics többször bírálta az MMA működését, a politikai hátszéllel megtámogatott expanziójával sem értett egyet. A tagok körében népszerű rendező neve már 2013-ban akkor szóba került, amikor az elnökség meg akarta puccsolni a nyilatkozataival egyre nagyobb botrányokat okozó Feketét. Csakhogy Jankovicsban valószínűleg már korábban megrendült Orbán Viktor bizalma, ezért is nem állhatott sem akkor, sem most Fekete helyére – vélik forrásaink. Ezt mutatta, hogy 2011-ben leváltották az akkor épp felfelé ívelő csillagú L. Simon László kedvéért az NKA éléről.

Jankovics visszalépése után egy pillanatig úgy tűnt, hogy Marton Éva lesz a befutó. A következő meglepetés azonban az volt, hogy a 226 érvényesen szavazóból csupán 36-an szerették volna az excentrikus, néha agresszíven szókimondó dívát elnökükként látni. Még az utolsó pillanatban előhúzott Rátóti Zoltán színész is jóval több szavazatot kapott, mint ő. Martont láthatóan sokként érte a rossz szereplés, sértettségével magyarázható, hogy visszalépett az alelnöki jelöltségtől, és az elnökségben sem kívánt részt venni. Bár a kormány minden lehető kitüntetéssel elhalmozta, Corvin-láncot és a legmagasabb magyar kitüntetést, a Szent István-rendet is megkapta, sőt róla elnevezett nemzetközi énekversenyt is alapított, ám az ambíciói kielégíthetetleneknek bizonyultak. Kitartóan lobbizott például az Operaház vezetéséért is, s nem kevésbé az alaptörvény által köztestületi rangra emelt MMA elnöki székéért. Hiába áll azonban fanatikus Fidesz-hívő hírében, forrásaink szerint kormányzati körökben tartanak a kiszámíthatatlanságától, amely újabb, hangos botrányokat hozhatott volna az MMA életébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.