2017. október 20., péntek

ORBÁN NAGYON FÉL SOROSTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.20.


- Az USÁ-nak segítenie kellene Soros György harcát a demokráciáért

- Ausztria nem társul be a V4-ekhez

- Retorzió készül, ha valamely uniós tag nem vesz át menedékkérőket




Washington Post

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy Soros György különleges erőt épített ki a demokrácia érdekében, de elkelne neki egy kis segítség az Egyesült Államok részéről. Mint rámutat, ha az embert az ellenfelein keresztül kell megítélni, akkor az üzletember különösen büszke lehet, hiszen a kelet-európai autokraták, köztük Orbán Viktor, valamint társai, Kínától Egyiptomig, kinyilvánították, hogy félnek tőle és megvetik. Továbbá lépéseket tettek a civil szervezetek ellen, amelyeket Soros három évtizede gyámolít. A diktátorok nem szeretik, ezért jó hír, hogy a pénzember 18 milliárd dollárt adományozott a Nyílt Társadalom Alapítványoknak. Vagyis emberbarát szuperhatalom jött létre a liberális demokrácia védelmében. De csak ne olyan hevesen, mert főleg az utóbbi 10 évben egyre erősebb az illiberalizmus az egész földön. A kínai elnöktől Orbánig agresszívan számolják fel a demokráciát és az emberi jogokat. Manipulálják a választásokat, pénzelik a sajtót, amely nem független, külföldi ügynöknek minősítenek NGO-kat, stb.

Soros az egyik élharcosa a totalitárius és tekintélyelvű rendszerek elleni küzdelemnek. Legújabb lépése arra utal, hogy alapítványai kitartanak küldetésük mellett a következő években. Az egészséges civil társadalom méreg az autoriter rezsimek számára. De még a legjómódúbb alapítványok sem képesek betölteni az űrt, ha a kormányok nem lépnek. Igencsak feltűnő és sürgető ez most, amikor Trump felhagy a demokrácia és az emberi jogok támogatásával. És szánhat bármilyen kedvező szerepet is Soros a milliárdjainak, kétszer annyit érne, ha az amerikai kormányzat együtt haladna vele. Tragédia, hogy nem ezt teszi.

Bloomberg

A kommentár szerint az olyan erős emberek, mint Orbán vagy a török államfő, nem nyerhetik meg az általuk indított háborút az oktatás ellen, mert légüres teret hoznak létre, ám azt kitöltik az ellenfeleik. A magyar kormányfő azért támadja folyamatosan Soros Györgyöt, mert retteg. A tekintélyelvű rendszerek nem költenek sokat a tanításra, ám tudják, hogy az mennyire fontos. Ez látszik már csak abból is, milyen féltékenyen próbálják távol tartani a területtől a politikai vetélytársakat. A magyar felsőoktatási törvény reformja egyértelműen a CEU ellen irányult, a Sorossal szembeni hadjárat részeként. Az egyetem, a befektető átfogó humanitárius birodalmának egyik legfontosabb eleme, a Bard College-dzsal kötött egyezmény révén igyekezett eleget tenni a feltételeknek, de a hatalom megkötötte magát. Alighanem épp az a célja, hogy a bizonytalansággal elriassza a jelentkező diákokat. Leginkább azt szeretné, ha Sorosnak még az írmagja sem maradna Magyarországon.

De ez még mind semmi ahhoz képest, amit a török elnök művel. Orbán ugyan illiberális államot irányít, de az ország az EU tagja, ezért a kormányfő nem veheti át Erdogan módszereit. De ugyanúgy az ifjú lelkekért harcol, mint török kollégája. Ő is azt képzeli, hogy gyűlölt ellensége ellene dolgozik, amikor alattomos módon oktatja a közgazdaságtant, a történelmet, jogot, sőt még a matematikát is. Orbán erőből küzd, de így nem lehet nyerni. Mindkét ország egyre kevesebbet költ a képzésre, érthető persze, hogy miért: a kevésbé iskolázott emberek hajlamosak támogatni az erős ember uralmát. Viszont akik tanulni akarnak, azok a pénzhiány láttán sokszor alternatívákat keresnek, és nekik megteszi pl. Soros is. Hibás az a stratégia, amely korlátozni akarja a versenyt az oktatásban. Mert nem elég, ha az autokrata vezetők erősek, törekedniük kell arra, hogy az eddiginél meggyőzőbbek legyenek, mint ellenfeleik, akik hosszú játszmára rendezkednek be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.