2017. október 15., vasárnap

RÉGI FIDESZESEK RÁNCIGÁLJÁK A MOSTANIAK FÜLÉT, MERT MÁR NAGYON CIKI, AMIT CSINÁLNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.14. 



Az elvadult kormányzati soroszás arra ösztönözte az egykori fideszes miniszterek némelyikét, hogy finoman odamondjanak a harmadik Orbán-kormánynak. Navracsics Tibor, Martonyi János és Stumpf István nem csak korrigálták azt a nehezen értelmezhető politikát, amely mögé a jelenlegi pártvezetés teljes mellszélességgel beállt, de ki is jelölték a szerintük helyes irányvonalat Orbán Viktor és csapata számára. Ha ugyanis marad a gyűlöletkeltő, olykor kifejezetten rasszista retorika, ha a diktatúrák istenítése központi kormányzati útmutatássá válik, akkor minden jóérzésű ember kihátrál a jelenlegi hatalom mögül, és csak a politikai túlélés reményében pitiző politikusok maradnak a miniszterelnök mögött. Ők pedig nem túl izmos bázis egy kormányfő számára.

Aligha fog reagálni Orbán Viktor egykori miniszterei kritikáira, hiszen eddig is hidegen hagyta, mit nyilatkozott Chikán Attila, Szőcs Géza vagy Mellár Tamás. Most az eddig igazán lojális Martonyi János és Navracsics Tibor is nehezményezte a kormánypárt retorikájának szélsőségességét, ugyanakkor az alkotmánybíró, egykori kancelláriaminiszter Stumpf István is belerúgott egy finomat egykori főnökébe. Stumpf elsősorban azt rója fel Orbán Viktornak, hogy az alkotmányosság területén is fenntartja azt a rendkívüli állapotot, amit immár semmi sem indokol.

"Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet" - mondta Stumpf. Ez jogi nyelvbe csomagolt nagyon komoly rendszerkritika, hiszen Stumpf lényegében azt állítja, hogy a kormány akaratából az alkotmánybírákat megakadályozzák abban, hogy korlátok nélkül végezzék a feladatukat. Mindezt úgy, hogy lényegében minden alkotmánybírót a kormánypárt delegált, tehát attól se kéne nagyon tartania a hatalomnak, hogy széllel szemben próbálkozna haladni a testület. Lényegében az Orbán-kormány paranoiája rajzolódik ki abból, hogy mennyire nem bízik a saját maga által delegált alkotmánybírákban sem, hiszen sok bíró fejében az ideológia és a törvényesség jól megfér egymás mellett, vagyis abból se lehetne túl nagy baj, ha szabad kezet adna az alkotmánybíráknak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.