2017. október 10., kedd

SCHILLING ÁRPÁD: STOHL JOBBAN TENNÉ, HA INKÁBB NEM MONDANA SEMMIT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2017.10.10.


Németh Szilárd szerint nemzetbiztonsági kockázat, ő viszont azt mondja, a kormány tudatosan gerjeszti az infantilizmust, aminek következtében Magyarország egy agresszív, idegengyűlölő, gyáva közösséggé válik. Schilling Árpád idejének negyedét a politika tölti ki, pedig sikeres rendező. Interjú.

Meg tudja mondani azt a pillanatot, amikor végleg elgurult a gyógyszere?


2008-ban, amikor még nem Orbán Viktor volt a miniszterelnök, megszüntettem a Krétakör színházat azzal a szándékkal, hogy egy olyan műhelyt kéne csinálni, ami meghaladja a magas művészet kontra populáris kultúra viszonyt. Elhatároztam, hogy nyitunk a vidék, a diákok felé, és bevonunk olyan embereket, akiket a színházban egyébként nem látni.

Már a Gyurcsány alatt?

Azzal volt problémám már 2008-ban is, hogy bizonyos kérdések nem érik el a politika ingerküszöbét. Amikor Orbánék visszatértek, kijelöltek, hogy melyek azok a területek, társadalmi csoportok, amikkel, akikkel nem kommunikálnak, mert nem fontosak a számukra.

Gyurcsányék idején mindennel lehetett foglalkozni, legfeljebb nem érdekelte őket, ma már vannak tiltott zónák.

A gyógyszerelgurulás egy folyamat, és az első lépése egyáltalán nem az Orbán-kormányhoz köthető.

De az elején még nem volt neve a probléma okozójának, most viszont azt mondja, úgy hívják, hogy Orbán Viktor.

2011-ben felkértek, hogy beszéljek a Milla tüntetésén. Az volt az első Milla-tüntetés, 30 ezer ember gyűlt össze. Ugyanezen a napon pár órával korábban Orbán Viktor tartott beszédet a Nemzeti Múzeumnál. Akkor kezdték el nyilvánosan nyomni, hogy Brüsszel nem Moszkva, nekünk nem diktálnak, mi függetlenek vagyunk. Tehát kijelölt egy ellenséget.

Kijelölt egy ellenséget, vagy meghatározta, hogy neki mi a fontos. Nem biztos, hogy ez egy ellenségkijelölés volt.

Mindenképpen problematikus, hogy az EU tagja vagyunk, és azt mondja a magyar miniszterelnök, hogy Brüsszel nem Moszkva. Moszkva ide elnyomást hozott, embereket végeztek ki tömegével, több ezer ember számára tilos volt elhagyni az országot és így tovább. Ha Moszkvához hasonlítja Brüsszelt, akkor erre a korra utal vissza, azt kommunikálja, hogy az EU pontosan olyan kereteket szab, mint a Szovjetunió. Ez súlyos manipuláció. Mondta volna azt, hogy vitázunk Brüsszellel, vagy vannak olyan kérdések, amikben nem értünk egyet, és szeretnénk, ha a társadalom ezt megértené...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.