2017. október 18., szerda

SOROS 18 MILLIÁRDOT UTALT ÁT A NYÍLT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNYOK SZÁMLÁJÁRA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.18.


Európa közepén trumpi fordulatot vesz a politika a bevándorlásellenes milliárdos felemelkedésével – ezzel a címmel számol be a Washington Post a péntek-szombati cseh parlamenti választást megelőző kampányról és az esélyekről.

A közvélemény-kutatások favoritjaként jegyzett Andrej Babis nagyvállalkozót, az ANO – vagyis Elégedetlen Polgárok Akciója – elnevezésű párt vezetőjét az amerikai főváros vezető lapja Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlatosnak tartja, de hozzáteszi, hogy maga Babis felhívja a figyelmet egy nagyon fontos eltérésre: ő maga az üzleti életben soha nem jutott csődbe.

A Washington Post által megrajzolt Babis-portré szerint a 63 éves politikus ”sportot űz” az Európai Unió bírálatából, a NATO küldetését pedig idejétmúltnak mondja. Azt hangoztatja, hogy mindenek fölé helyezi saját nemzetének érdekeit.

Az amerikai lap megszólaltatja Jiri Pehét, a New York-i Állami Egyetem prágai kampuszának az igazgatóját, néhai Václav Havel cseh köztársasági elnök egykori tanácsadóját, aki szerint Babis nem tekinthető demokratának, és fennáll a veszély, hogy esetleges vezetése alatt „a Cseh Köztársaság Európa perifériájára sodródhat, Magyarországgal és Lengyelországgal együtt”.

A „kampusz” szó átvezet következő témánkhoz: ahhoz, hogy a magyar parlament a kormány előterjesztésére egy évvel meghosszabbította, 2019. január elsejéig kitolta azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. Erről szóló beszámolójában mind a Reuters, mind az AP hírügynökség - a New York Times, illetve a Washington Post ismertetése szerint– kitér arra, hogy a Közép-európai Egyetem, a CEU fölösleges időhúzásnak tartja a határidő-módosítást, arra hivatkozik, hogy a maga részéről eleget tett az előírt feltételeknek, és azt várja a kormánytól, hogy az írja alá New York állammal az egyetem további budapesti működését megnyugtatóan biztosító megállapodást.
A Reuters és az AP összefüggésbe hozza a Soros György által alapított CEU sorsát a magyar kormány által indított bevándorlás- és Soros-ellenes kampánnyal, az Orbán Viktor miniszterelnök és Soros György közötti ideológiai ellentétekkel, illetve azzal, hogy Magyarországon jövő tavasszal választásokat tartanak....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.