2017. október 2., hétfő

VAN EGY MINIMUM? AZ ALKU, AMIT VONA ÉS GYURCSÁNY IS ALÁÍR

HVG ONLINE
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2017.10.02.


Az ellenzéki pártok megállapodtak abban, milyen egészségügyi alapvetéseket tartanak önmaguk számára kötelezőnek arra az esetre, ha kormányra kerülnek. Történelmi dokumentumnak mondják, és bizonyos tekintetben az is. Még akkor is, ha sok benne az elv és az általánosság.

Miközben a nagypolitika már hónapok óta attól hangos, hogyan (nem) alakul az ellenzéki pártok összefogása, van egy terület, ahol zavarbaejtően nagy egyetértés van közöttük, és egy lapon találjuk Vona Gábor nevét Gyurcsány Ferencével. Ez pedig nem a választási törvény kérdése, hanem az egészségügyé.

Nemrég készült el ugyanis az a dokumentum, amelyben mindegy párt vállalta, hogy a közösen meghatározott szakmai minimumoktól kormányra kerülésük esetén sem térnek el. A célokat és vállalásokat taglaló anyag kidolgozásában a következő pártok szakpolitikusai vettek részt: MSZP, DK, Jobbik, Momentum Mozgalom, LMP, Párbeszéd, Liberálisok, Modern Magyarországért Mozgalom, Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Konszenzus van arról, hogy egyetértenek


Az előzményeket nem ismerve nem is olyan meglepő a pártok nagy egyetértése. Június közepén Gyógyítható-e az egészségügy? címmel rendezett konferenciát a Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung, ahol politikusok vitáztak az egészségügy helyzetéről, illetve a lehetséges megoldásokról. A legtöbbet hangoztatott gondolat pedig pont az volt, hogy az egészségügy az egyik olyan terület, ahol konszenzus van az ellenzéki erők között. Erről beszélt többek között Szabó Tímea (Párbeszéd) és Lukács László (Jobbik) is. Utóbbi úgy fogalmazott: vannak olyan “magterületek”, ahol a bal- és jobboldali pártok is egyet tudnak érteni, és egészségügy pedig egyszerűen nem lehet a politikai csatározás terepe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.