2017. november 16., csütörtök

A GYERMEKPROSTITUÁLTAK MINDIG ÁLDOZATOK, DE MAGYARORSZÁGON A HATÓSÁGOK CSAK FOKOZZÁK GYÖTRELMÜKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ONÓDY-MOLNÁR DÓRA
2017.11.16.


A gyermekkorú prostituált nem elkövető, hanem áldozat – szögezi le Székely László alapjogi biztos készülő jelentésében. És bár ez evidenciának tűnik, az ombudsmani vizsgálat megerősítette azt, amit a gyerekjogokkal foglalkozó szakemberek már régóta mondanak: a hatóságok és a gyerekvédelem sokszor elkövetőként azonosítja a gyerekprostituáltakat.

Nem vagyunk meglepve, hogy

egy olyan, magát „családbarátnak" nevező kormánynak, amely elhatárolódik attól, hogy a nők és gyerekek elleni erőszak hatékonyabb kezelésére életre hívott isztambuli egyezményt ratifikálja, mindössze főosztályvezetői szinten képviseltette magát az év egyik legfontosabb, gyerekekkel foglalkozó szakmai konferenciáján.

Igaz, a téma nem a legjobb helyzetű családok idealisztikus világa volt – a konferencia a legkiszolgáltatottabb gyerekek helyzetével, az őket érintő ügyekkel, mint például a gyerekprostitúcióval, a mélyszegénységgel, a gyámhivatali túlkapásokkal, illetve a fogyatékos gyerekek halmozott problémáival foglalkozott. Csupa-csupa olyan üggyel, amely azokat a gyerekeket érinti, akik nem tartoznak a kormány által preferált társadalmi helyzetű családokhoz. Annak egyébként, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által rendezett mai konferencia viszonylag mérsékelt sajtóérdeklődés mellett zajlott, oka lehetett az is, hogy az ombudsmani hivatal csak szakmai berkekben hirdette meg a tanácskozást.

Lápossy Attila, a hivatal munkatársa a gyerekjogok védelme kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a problémákat mindenekelőtt azonosítani kell. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy nehéz úgy azonosítani a gondokat, hogy a minisztériumok propagandisztikus jelentéseket tesznek közzé. Az elhallgatás viszont akadályozza a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban élők, így a gyerekek fokozott védelmét. Lápossy Attila a sajátos nevelésű igényű gyerekek, a súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók oktatási hozzáférésének elégtelenségéről szóló jelentés kapcsán azt mondta: az óvodától az iskoláig súlyos jogsértéseket szenvednek el az érintett gyerekek és családjaik. A rendszer feltárt hiányosságaihoz elsősorban egyéni panaszokon keresztül jutott el az ABJH.

– Olyan gyerekekről van szó, akiknek a befogadó fejlesztése nagyon fontos – mondta, rávilágítva arra, hogy ez

a befogadás sokszor elmarad, gyakran azért is, mert sem a többségi szülők, sem a pedagógusok nem támogatók
.

– Abban, hogy a társadalom mennyire elfogadó, nagy szerepe van annak, mivel, illetve kivel találkoznak a gyerekek az iskolában – tette hozzá. Nos, Magyarországon sem a fogyatékossággal, sem a mélyszegénységben élő gyerekekkel nem találkoznak a többségi gyerekek. Az ilyen típusú oktatási rendszerekből kerülnek ki a legsúlyosabban előítéletes felnőttek. Az ombudsman a jelentésében kifogásolja, hogy régóta cipelt hiányosságok vannak a pedagógus- és szakemberképzésben, emellett a kormányzat figyelmét arra is felhívja, hogy nincsenek adatok. (A kutatások hiánya, az adatok eltitkolása vélhetően része a kormánystratégiának: csak annyi a rendelkezésre álló adat, amennyit nagy nehezen muszáj előállítaniuk az intézményeknek az uniós, illetve az OECD-tagság kötelező adatszolgáltatása okán. Nincsenek olyan társadalomtudományi kutatások, amelyek egy-egy kormányintézkedést előkészítenének, illetve egy már meghozott intézkedést monitoroznának.) A fogyatékos gyerekeket érintő súlyos jogsértések kapcsán Lápossy Attila hangsúlyozta: egy jogszabály nem csupán dekoráció, a jog érvényesülését ki kell kényszeríteni. E helyütt muszáj megjegyeznünk: a nehéz helyzetben lévő csoportok jogainak érvényesüléséért fellépő jogvédő szervezeteket bélyegzi meg a kormány a civiltörvény hatályba léptetésével. A jogvédelem ma Magyarországon Soros-bérenc tevékenység...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.