2017. november 16., csütörtök

A KÖZSZOLGÁLATISÁG PARÓDIÁJA

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉK BLOG
Szerző: URBÁN ÁGNES
2017.11.16.


Magyarország közszolgálati médiaszolgáltatója nem az információszabadság elkötelezett híve. A Duna Médiaszolgáltató csak költségtérítés ellenében volt hajlandó megadni nekünk a műsorgyártásra és műsorbeszerzésre vonatkozó szerződések listáját, és még a NAIH felszólítása ellenére is ragaszkodott a korábban megállapított összeghez. Ráadásul vannak más problémák is a Duna körül. Urbán Ágnes írása.

A közszolgálati média ügyeivel meglehetősen sokat foglalkoztunk az elmúlt időszakban, a sajátos szervezeti felépítéstől kezdve a sportjogokon át a szerződéses adatbázis utólagos szerkesztéséig több blog-bejegyzés készült. Ezek az írások főleg az MTVA-t érintették, hiszen ott áll rendelkezésre a jelentős költségvetési forrás, de a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. sem érdektelen számunkra. A médiatörvény ezt definiálja közszolgálati médiaszolgáltatóként, még ha a közvélemény jelentős része azt is gondolja, hogy Magyarországon az MTVA tölti be ezt a szerepet. Ezért még júniusban adatigénylést adtunk be, kíváncsiak voltunk a Duna Médiaszolgáltató 2016 évi műsorbeszerzésre, illetve műsorgyártásra irányuló szerződéseinek szerződő feleire, keltére, tárgyára és értékére.

Meglepetésünkre a Duna nem adta ki ezt a listát, hanem határidő-hosszabbítást kértek és egyben 8.200 forint költségtérítésre tartottak igényt. Ezt azzal indokolták, hogy az adatigény teljesítése a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, konkrétan 7 munkaórát vesz igénybe. Meglepőnek tűnt az érvelés, hiszen egy közszolgálati médiaszolgáltatónál kell lennie olyan listának, amely az adott évre vonatkozó műsorbeszerzésre, illetve műsorkészítésre vonatkozó szerződéseket összegzi. Magukat a szerződéseket nem kértük ki, tehát nem volt szükség anonimizálásra, szkennelésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.