2017. november 16., csütörtök

MEGDICSÉRTE A SZÉLSŐJOBBOS TÜNTETŐKET A LENGYEL KORMÁNY - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.16.


Szombat óta nem tér napirendre a nemzetközi sajtó a Varsóban 60 ezresre duzzadt szélsőjobbos tüntetés felett.A The Atlantic elemzése aggasztónak tartja, hogy a lengyel kormány ahelyett, hogy elhatárolódott volna, igazi hazafiaknak nevezte résztvevőket.


A The Atlantic amerikai folyóirat már-már a '30-as évekre emlékeztető, fasisztoid vonásokat mutató politika jeleit véli felfedezni abban az összefogásban, amelyben részt vett a lengyel szélsőjobb épp úgy, mint a magyar, a szlovák, az osztrák, a német és a francia. S mint kiderült: még az amerikai Richard Spencert, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető alt-right mozgalom népszerű vezetőjét is meghívták beszédet tartani. Aki végül nem ment el.

Ellenben aggasztónak tartja az elemzés, hogy a lengyel kormány ahelyett, hogy elhatárolódott volna, igazi hazafiaknak nevezte a tömegtüntetésen résztvevőket. Lengyelországgal az élen, az ő vezetésével Európában kezd összeállni egy olyan unióellenes szövetség, amely a nemzeti önrendelkezés jogát mindennél fontosabbnak tartja, összeköti őket a migráns-, a muszlim- és cigányellenesség, valamint az erőszak, s mindez komoly veszélyt jelenthet az eddig egységes európai közösség jövőjére nézve – ezt már Krekó Péter, a Political Capital elemzője nyilatkozta a The Atlantic folyóiratnak.

A magyar belügyekbe való beavatkozásként értékelte Szijjártó Péter az amerikai kormány 700 ezer dolláros médiapályázatát, amellyel Washington a független vidéki médiát kívánja segíteni – számol be a Washington Post, de számos amerikai médium átvette az AP jelentését, mint például a floridai Tampa Bay News.

Sokkolónak és egy szövetségestől merőben szokatlan lépésnek nevezte a külügyminiszter, amit Magyarország nem tenne meg hasonló helyzetben. Ezért elvárja másoktól is cserében, hogy tartózkodjon ilyen cselekedetektől. Az APhírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy az elmúlt hetekben másodszor fordult elő, hogy behívatta a washingtoni diplomácia első budapesti emberét, David Kostelancik ügyvivőt a magyar kormány. Ám emlékeztet Orbán szavaira is, aki kormányzása kezdetén bejelentette, hogy a médiát, az energia- és a bankszektort, valamint a kiskereskedelmet magyar kézbe kívánja adni. Ebből a négy területből hármat teljesített: forrást és előnyt biztosítva az összes vidéki lapot felvásárolták Orbán körei. Egyedül az élelmiszer kereskedelemben tartják még magukat az osztrákok, a franciák és a németek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.