2017. november 7., kedd

AZ ELLENZÉK TELJES KICSERÉLŐDÉSÉRE VAN SZÜKSÉG

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.06.


A Kádár-rendszer legitimitásvesztését semmi nem akadályozta meg még az egypártrendszer viszonyai között sem az 1980-as években. Miért akadályozná most az Orbán-rendszerét bármi? Ki hiheti komolyan, hogy ha a Kádár-rezsim támogatottsága folyamatosan erodálódott a nyolcvanas években, akkor az orbánizmusé nem erodálódhatna ma -- azaz ne lenne képes a mai közvélemény kikezdeni a Fideszt a mai választási rendszerben és propagandaviszonyok között (amelyeknél jóval zártabb rendszerben kezdte ki a kádárizmust)?

Ezt csak az hiheti komolyan, aki nem ért a mai helyzetből semmit. Hadd segítsek: az orbánizmus a többségi véleményre és néplélekre optimalizál. Tükrözi azt. Csak annyira tudja idomítani, amivel még nem töri el. Ezzel szemben a "demokratikus ellenzék" képtelen volt létrehozni a liberális demokrácia szilárd kultúráját 2010-ig, és most szenvedi ennek a hiányát. Szenvedi, hogy a nagy többséget nem érdeklik a lokális nyavalyái, nem hiszi, hogy velük jobb lenne, ahogy nem hitték a nyolcvanak évek elejéig, hogy a Nyugatnak jobb. Igazuk volt? Nem. De attól még úgy éreztek, és el tudták mondani, mit éreznek, ahogy most is el tudják, csakhogy nem hallgatja őket meg az az (ellenzéki) oldal, amelynek a legtöbbet kellene tanulni a mondandójukból.

Nyilván nincs oka örömre annak a polgárnak, aki a magyar nép helyébe valami másfélét vizionált, és most kénytelen csalódni. De ennyi idő után már érdemes volna legalább elkezdenie gondolkozni. Mondjuk azon, hogy mivel segíthetné elő a magyar nép hamarabbi ébredését és a jövőbeni kisebb csalódását, hogy amikor eljön az Orbán-rendszer elmállása, akkor ne álljunk ott alkotó stratégiák nélkül, és a legkevésbé se álljunk ott a mai leszerepelt bagázzsal egyedül választható alternatívaként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.