2017. november 15., szerda

AZ IGAZI KULTÚRSOKK: MEZTELENÜL A FŐNÖKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.15.


Sok szó esett már a kultúrsokkról (oda is, meg vissza is), ám még ebben is mindig lehet újat találni. A mai poszt alap kiindulóhelyzete a következő: ott ülsz a szaunában meztelenül, közvetlenül a főnököd mellett. Furcsa? Nem kicsit. Zavaró? Naná. Meg lehet szokni? Biztosan…

„Sosem fogom elfelejteni az első alkalmat, amikor vállat vállnak vetve ültem a saját főnökömmel a szauna fapadján. Az első hetem volt egy számítógépes start-up cégnél a németországi Heidelbergben. Skót lévén nálunk a munka utáni társasági élet a pubban legurított söröket jelenti. Soha még csak nem is álmodtam volna, hogy egyszer ott állok a szabadban a kollégáimmal, miközben hópelyhek landolnak a meztelen bőrömön.” 
Erős kezdés, nem igaz? Nos, a skót Lennox Morrison számára mindez egy, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű kultúrsokkal ért fel, és őszintén szólva nagyon meg tudom érteni. 
Ráadásul míg Németországban, vagy Finnországban is természetes dolog, ha az ember a kollégáival megy szaunázni, addig utóbbi helyen mindezt ráadásul teljesen meztelenül szokás elkövetni. 
„Finnországban mindenki egyenlő, nincsenek élesen szétváló társadalmi osztályok. Teljesen átlagos dolog, ha az ember a főnökével megy szaunázni. Az egy olyan hely, ahol el lehet felejteni a rangokat és a fizetéseket” – magyarázta a BBC-nek Katariina Styrman, a Finn Szaunatársaság (mert hát persze olyan is van) ügyvezetője. 
Az 5,5 milliós országban minden két emberre jut egy szauna, szóval még csak elugrani sem lehet előlük, és ha ez nem lenne elég, a legtöbb cégnek saját szaunája van, hogy ha esetleg a fáradt szakemberek felfrissülnének munka után, legyen hol. 
Míg Németországban a szaunák koedukáltak, addig a finneknél a férfiak és a nők általában külön használják őket (kivéve persze a családokat). Ezzel együtt a határátkelőknek az első egy (két, három) alkalom nem kis megpróbáltatást jelenthet, főleg, ha kollégákkal kell beülni..."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.