2017. november 17., péntek

AZERI PANAMA - A SZÁLAK A FIDESZHEZ VEZETNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2017.11.17.


Jávor Benedek az uniós bankhatósághoz, az Átlátszó az ügyészséghez fordul az azerbajdzsáni pénzmosási botrány, illetve az ügy magyar vonatkozásai miatt.

Az Átlátszó tényfeltáró portál – amely az OCCRP nemzetközi újságírószervezet magyarországi médiapartnereként vett részt az azeri pénzek útjának felderítésében - feljelentéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében. Az ügyészség eddig azért nem vizsgálta az azeri miniszterelnök-helyetteshez köthető offshore cég több milliárd forint értékű magyarországi utalásait, mert úgymond „nincs hivatalos tudomása róla”. -Ezért feljelentést teszünk, hogy az információhiány ne legyen többé akadály – hangsúlyozta Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve. - A diktatórikus berendezkedésű Azerbajdzsán offshore hátterű álcégek segítségével, egy dán bank észt leányvállalatán keresztül juttat pénzt további EU-s országokba, többek között Magyarországra. A pénzt vesztegetésre használják, a nemzeti hatóságok pedig nem tesznek semmit – fogalmazott. Jávor szerint nem lehet eltűrni, hogy ázsiai diktatúrák vesztegetéssel ássák alá az EU és a tagállamok még meglévő demokratikus működését.

Az ügy bővelkedik magyar vonatkozásokban. Mint az utóbbi hónapokban kiderült, Azerbajdzsán mintegy 3 milliárd dollárt mozgató korrupciós hálózatot hozott létre Európában, és a pénzből Magyarországra is jutott, éppen akkor, amikor az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az azeri baltás gyilkosként emlegetett Ramil Safirovot kiadjuk Azerbajdzsánnak, nem sokkal azután, hogy Jakub Ejjubov első miniszterelnökhelyettes fogadta Orbán Viktort. Jakub Ejjubov fia szerepel egyébként kedvezményezettként a megvesztegetés egyik érintettjének MKB-s bankszámláján, vagyis azon a számlán, amelyen a Magyarországra érkezett megvesztegetési pénz átfolyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.