2017. november 8., szerda

AZÉRT KELLETT A SOROS-TERV, MERT LÉTEZIK EGY TRUMP-PUTYIN-ORBÁN-TERV?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.08.


Egyre inkább úgy tűnik, hogy megelőző csapásként kell értékelnünk az Orbán-kormány Soros-kampányát. Már eddig is sejteni lehetett, hogy nem pusztán az illiberalizmus eszméje (jelentsen ez bármit is) iránti rajongás köti össze Orbán Viktort Donald Trumppal és Vlagyimir Putyinnal. A Budapest-Washington-Moszkva tengely ugyanis úgy tűnik, már 2016-ban is azon serénykedett, hogy kiiktassa azokat az okvetetlenkedő politikusokat a világpolitikából, akik még mindig nem jöttek rá, hogy a jövő az illiberális államé. A Trump orosz kapcsolatairól folyó vizsgálat ugyanis egy magyar szálat is talált a történet bonyolult szövetében.

Csajozni vagy összeesküdni jött Budapestre 2016 nyarának végén Carter Page, Trump Oroszország-ügyi külpolitikai tanácsadója? Egy kongresszusi meghallgatáson ugyanis elárulta az azóta már menesztett tanácsadó, hogy az elnökválasztás előtt néhány héttel járt Magyarországon, ám Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagyköveten kívül lényegében senkit sem tudott megnevezni azon személyek közül, akikkel Budapesten tárgyalt. Page arra hivatkozott, hogy az eset régen volt, a nevek meg hosszúak és bonyolultak voltak. Kétségtelen, hogy az ő egy szótagos nevét egyszerűbb megjegyezni, mint mondjuk Szijjártó Péter külügyminiszterét, de azért a beosztásokra emlékezhetett volna cirka egy év távlatából is. Már csak azért is, mert felmerült a gyanú, hogy egy orosz diplomata is ott volt a megbeszélésen.

Nyilvánvaló, hogy Trump tanácsadója minél kevesebbet árul el tárgyalópartnereiről, annál nehezebb lesz fogást találni rajta és egykori főnökén. Mégis egyértelműen látszik, hogy nem csupán a szavak szintjén ragadt meg a szimpátia Orbán Viktor és Donald Trump között, hanem a tettek mezejére is léptek a felek. Ha tényleg volt magas rangú orosz résztvevője is a megbeszélésnek, akkor szinte biztos, hogy a magyar kormány közvetítő szerepet is betöltött a republikánus elnökjelölt és a regnáló orosz hatalom közötti puhatolózásokban. Page egyébként nem igazán tűnt komoly figurának, hiszen elég felszínes ismeretekkel rendelkezett a térségről, a tárgyalásra teniszcipőben érkezett, és a rossz nyelvek szerint a nehéz diplomáciai agytorna után belevetette magát a pesti éjszakába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.