2017. november 17., péntek

KÉTHARMAD IS ÖSSZEJÖHET A FIDESZNEK, HA MARAD AZ APÁTIA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2017.11.17.


Jövőre akár ismét a kétharmados többséget jelenthet a Fidesznek, hogy a párt jelentős közpénzek felhasználásával szavazásra buzdítja a külhoni magyarokat, ezzel párhuzamosan elriasztja a hazai nem fideszes választókat a voksolástól. Mivel az előző választás adatai alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők 95 százaléka a jelenlegi kormánypártokra szavaz, ez egy plusz listás mandátumot – egyéni jelöltre a külhoni magyarok nem szavazhatnak – biztosan jelent a Fidesznek. De két – vagy nagyon alacsony hazai részvétel esetén akár három – pluszmandátumot is hozhat a pártnak.

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint tegnapig 303 250-en szerepeltek a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékében. Vagyis elvben majdnem 300 ezer plusz- voksot is kaphat segítségükkel a Fidesz.

Ennek a létszámnak a kétharmada még 2013 végén, illetve 2014 elején regisztrált, ők tíz évig benne is maradnak a névjegyzékben, sőt, ha időközben részt vesznek választáson vagy népszavazáson, ez az idő újraszámítódik. Az azóta eltelt csaknem négy évben százezren regisztráltak, a lelkesedés tehát alábbhagyott, és többségében nyilván az újonnan honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be a névjegyzékbe. Az idei év elején átlagosan havi egy-kétezer új határon túli magyar jelentkezett a választásra, ez a szám július óta a kétszeresére emelkedett, és valamivel havi háromezer fölé nőtt. Így az utóbbi négy hónapban 13 ezer határon túli regisztrált a választásra.

Mozgósításukért mindent elkövet a kormány, illetve a Fidesz. Miközben itthon sok tíz milliárd forint közpénzt költenek el különféle akciókra, konzultációkra, plakátkampányra, azaz szavazótáboruk növelésére, a határon túl százmilliós nagyságrendben megy el a pénz erre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.