2017. november 6., hétfő

KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZ A KORMÁNY A DEVIZAKÁROSULTAK ÜGYÉBEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: HEGYESI BEÁTA
2017.11.06.


A Párbeszéd újabb írásbeli kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot?

Ismeretes, hogy 2011 és 2014 között az állam több ütemben, a Magyar Bankszövetség aktív támogatása mellett, 1,3 ezer milliárd forint értékben konszolidálta az önkormányzatok devizahitel tartozásait tőke, kamat, késedelmi kamat, kezelési költség, stb. vonatkozásában.

Ezért megkérdeztük, hogy az átvállalás óta mennyi kamatot fizetett az állam – az államadósság-finanszírozás keretében – az átvállalt összeg után, illetve, hogy maradt-e olyan adósságállomány, amelyet nem váltottak ki? E két kérdést mintha fel sem tettük volna. Végül arra, nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot, azt az arrogáns választ kaptuk, hogy az önkormányzatok „csődbe mentek volna” ha nincs az átvállalás és akkor ennek a terheit – növekvő adókkal és csökkenő közszolgáltatásokkal – is az állampolgároknak kellett volna viselniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.