2017. november 17., péntek

KILÉPÉS VAGY LOJALITÁS . NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÓ KUTATÁS A FIATALOKRÓL

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2017.11.17.


Berlintől Budapestig, Varsótól Bécsig egységesen az EU-n belül képzelik el a jövőjüket a fiatalok, de szeretnék látni annak reformját is. A multikulturalizmussal, a globalizációval vagy a migrációval kapcsolatos attitűdjeikben jól látszanak az országok közötti különbségek. A V4 országai mellett Ausztriában és Németországban végzett reprezentatív közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy többség szerint még mindig demokrácia minden rendszerek legjobbika.

A teljes tanulmány innen letölthető.
Ahogy a hat ország fiataljai gondolják

A kutatásban részt vett fiataloknak majdnem négyötöde (77%-a) látja pozitív fényben országa uniós tagságát, de ez nem jelenti azt, hogy ne kívánnák az EU reformját (67% szerint szükség van valamilyen változásra).

Legfőbb uniós erényként a nemzetek békés együttélését (78%) jelölték meg, de sokan említették a másik uniós tagállamban való tanulás, munkavállalás és letelepedés (66%) lehetőségét is.

A migrációval kapcsolatos attitűdök már negatívabbak. Csupán minden negyedik válaszadó gondolja azt, hogy a bevándorlók hozzájárulnak országuk gazdasági növekedéséhez és általános jólétéhez (24%), vagy azt, hogy szükség van rájuk az ország nyugdíjrendszerének kiegyensúlyozására (23%). 59 százalék szerint ugyanakkor a bevándorlók megterhelik a szociális ellátórendszert, 53 százalék szerint ráadásul veszélyt jelentenek az ország közbiztonságára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.