2017. november 28., kedd

MACRON-HŰ JOBBOLDALI PÁRT ALAKULT, TELJES A REPUBLIKÁNUS SZAKADÁS

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.11.28.


Az Emmanuel Macron francia államfő politikáját és a kormányt támogató 19 jobboldali képviselő Agir (Cselekedni) néven vasárnap új jobbközép pártot alapított.

A júniusi nemzetgyűlési választásokon a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak színeiben megválasztott, de Konstruktívak néven önálló frakcióban politizáló képviselők a Le Figaro című napilap honlapján vasárnap közzétett írásukban elhatárolódtak eddigi pártjuktól, amely szerintük egyre inkább “identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív” irányvonalat követ.

Az új párt Franck Riester, a Konstruktívak frakcióvezetőjének szervezésében alakult meg, akit a Köztársaságiak a közelmúltban kizártak a soraikból a kormánypolitika támogatása miatt.

“A mi feladtunk és felelősségünk, hogy hasznosak legyünk és hozzájáruljunk ahhoz, hogy ez az ötéves mandátum siker legyen Franciaország számára” – írták a pártalapítók, akik támogatják “a jobboldali miniszterelnök, Edouard Philippe által vezetett kormány által számos téren elindított reformokat”.

“Ugyanakkor szabadok vagyunk, mi leszünk az az erő, amely a centrumban és a jobboldalon megvédi a liberális, szociális, európai, humanista és reformista értékeket (..) Ha szükséges, ellenzékként is fel fogunk tudunk lépni minden alkalommal” – tették hozzá a képviselők.

Anélkül, hogy megneveznék a Köztársaságiak december 10-i elnökválasztásán legesélyesebbként induló Laurent Wauquiez-t és programját, az aláírók jelezték, hogy nem értenek egyet volt pártjuk új “identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív” irányvonalával, és elleneznek minden közeledést a Marine Le Pen vezetette Nemzeti Fronttal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.