2017. november 9., csütörtök

NEM TUDJÁK A CIVIL SZERVEZETEK, MIT KEZDJENEK A MOMENTUM NÉPSZAVAZÁSÁVAL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.09.


Jövő héten indítja népszavazási aláírásgyűjtését a civileket vegzáló törvény eltörléséről a Momentum. Kérdéseket tettünk fel a pártnak és több, a törvény ellen korábban tiltakozó civil szervezetnek, illetve civil szervezetekben dolgozó emberekkel is beszéltünk, hogy kiderítsük, lesz-e együttműködés a népszavazási kampányban a párt és a civil szektor között.

Még kedden kérdeztük levélben a Momentumot, tervezi-e a párt felvenni a kapcsolatot civil szervezetekkel az aláírásgyűjtési kampány kapcsán, és ha igen kikkel. Mivel a kérdésfeltevés egy nappal a Kúria népszavazást engedélyező döntése után született, a Momentumnál még nem tudtak konkrétumokkal szolgálni, mint mondták:

“A következő napokban vesszük fel a kapcsolatot minden olyan civil szervezettel, amely érintett lehet az ügyben – és természetesen ezen szervezetek megkeresését is várjuk. Az látszik, hogy a kormány a törvénnyel nagyon sokféle szervezetet bélyegezhet meg “külföldről finanszírozott szervezetként”, a Bátor Tábortól kezdve a Magyar Vöröskereszten át a jogvédő tevékenységet folytató Helsinki Bizottságig.”

Mi ez a civileket vegzáló törvény?
Még júliusban fogadta el a parlament azt a törvényt, amely kötelezően előírná azoknak a civil szervezeteknek, amelyek legalább 7 millió forint külföldi támogatásban részesültek, hogy ezt honlapjukon és írásos anyagaikon tüntessék fel. A tervezet egyértelműen a putyini és izraeli civil-ellenes törvényt másolja. A civil szerveztek szerint a többség célja az, hogy megbélyegezze ezeket a szervezeteket. Ezért a törvény hatályba lépése után több érintett szervezet, a TASZ és a Helsinki bizottság is jelezte, nem fogják betartani azt. A törvénnyel egyébként több gond van. Nem egyértelmű például a törvény szövege alapján, mely források minősülnek külföldi támogatásnak.

Azt is mondták, hogy ez a népszavazási kezdeményezés szerintük “nem a Momentumról, hanem a civil társadalomról szól, a népszavazás a civil társadalom ügye.”

Ezt az állítást viszont nem vallják osztatlanul a civil szervezetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.