2017. november 21., kedd

SAS NEM KAPKOD A LEGYEK UTÁN, DE AZÉRT EZ MÁR SOROSNAK IS SOK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.21.


- Megyesy Jenővel, a kormányfő szárnysegédével és egy titokzatos orosszal találkozott tavaly Budapesten Trump akkori tanácsadója, az ügy még kínos lehet az orosz érdekeket szolgáló Orbán-kabinet számára

- A nemzetközi visszhangból az látszik: nem egy ligában focizik Soros és Orbán

- A lengyelekre napi 100 ezer eurós pénzbírság vár, ha azt gondolják, hogy túlléphetnek az Európai Bíróság ítéletén

Yahoo

Az illetékes amerikai szenátusi bizottság kiemelten foglalkozik Trump korábbi tanácsadójának budapesti útjaival, vagyis, hogy mit csinált több ízben is Budapesten Carter Page a tavalyi elnökválasztási kampány során. A megkülönböztetett figyelem oka, hogy Magyarország igen szoros kapcsolatokat alakított ki Oroszországgal, illetve hogy az ország bázis az orosz titkosszolgálat számára. Ami a részleteket illeti, az biztos, hogy a szakértő vezető magyar személyiségekkel találkozott, így szeptemberben háromnegyed órán át tárgyalt Megyesy Jenővel, aki Orbán Viktor igen közeli munkatársa. A téma a kétoldalú viszony volt, és mint Megyesy megerősítette, a megbeszélés az akkori washingtoni nagykövet, Szemerkényi Réka kérésére jött létre. Arról is beszámolt, hogy javarészt ő beszélt, mert Page nem tűnt járatosnak a térség dolgaiban.

Maga a tengerentúli szakértő úgy nyilatkozott Washingtonban a Hírszerzési Bizottság előtt, hogy már nem emlékszik, kivel is ült le. Megyesy viszont azt mondja, hogy az Országházban, az ő irodájában zajlott le az esemény, és sok mindenről szó volt, beleértve a kapcsolatokban mutatkozó feszültséget. Page ugyanakkor járt egy másik alkalommal is Budapesten, akkor, Szemerkényi Rékával beszélgetett egy kávé keretében az egyik szállodában. Majd októberben az amerikai fővárosban is egyeztettek ők ketten. A korábbi nagykövet azt írta, hogy először csupán az udvariasság jegyében tárgyaltak, általános külpolitikai kérdésekről. Ugyanakkor egy egykori brit kém, akit azzal bíztak meg, hogy gyűjtsön terhelő értesüléseket Trumpról az elnöki posztért vívott küzdelem során, azt állítja 35-oldala jelentésében, hogy Page júliusban Moszkvában titokban orosz illetékesekkel találkozott. A magyar úttal kapcsolatban a tanácsadó azt vallotta, hogy ott nem volt senki idegen jelen. Ám amikor egy demokrata képviselő rákérdezett, úgy módosított, hogy mintha átfutott volna a színen egy orosz, de ennek nincs jelentősége, és semmi komoly témáról nem esett szó.

FT

Orbán Viktor gyűlöletkeltő kampányát támadja Soros György, aki azért szólalt meg, mert attól fél, hogy titkosszolgálatok emberi jogi csoportokra állnak rá. Az üzletember szerint a miniszterelnök a „külső ellenség” szerepét osztja rá, de valójában a választókat igyekszik félrevezetni, mivel ragaszkodik a hatalomhoz. A telefoninterjúban tragédiának nevezte az ország szempontjából, hogy a kormány gyűlölködéssel próbálja megőrizni uralmát. Hozzátette, hogy a Fidesz szándékosan értelmezi félre a nézeteit, mert ily módon akarja elterelni a figyelmet az oktatás és az egészségügy sanyarú helyzetéről. A lap megjegyzi, hogy Orbán és Soros viszonya akkor romlott meg teljesen, amikor a magyar politikus elutasította a liberális, nyugati irányvonalat. Bírálók szerint a hadjárat a 30-as évek antiszemita propagandáját idézi. Soros ugyanakkor most azért törte meg a csendet, mert attól tart, hogy Magyarországon nem csak bizonyos szervezeteket, hanem azok vezetőit is üldöztetés fenyegeti, hiszen a hírszerzés hivatalos megbízást kapott, hogy vizsgálja ki az ún. Soros-hálózatot. Vagyis meg akarja védeni ezeket a csoportokat és embereket, akik az európai értékeket képviselik.

Az újság úgy ítéli meg, hogy Orbán a választások közeledtével még inkább nekiment Sorosnak és az unió illetékeseinek, hiába figyelmeztették szövetségesei az Európai Néppártból. A magyar fél ugyanakkor egyfolytában tagadja, hogy részéről a zsidóellenesség belejátszana a kritikába. Szerinte bizonyíték támasztja alá, hogy a Soros-féle hálózat kárt próbál okozni az ország tekintélyének külföldön. A Nyílt Társadalom Alapítvány new yorki irodája közben írásos nyilatkozatban cáfolta a nemzeti konzultáció minden állítását, mondván, hogy az torzításokat és egyértelmű hazugságokat tartalmaz. A vádak központi eleme, hogy a befektető európai politikusokat használ fel, mivel fel akarja lendíteni a bevándorlást, és igyekszik megsemmisíteni a földrész keresztény gyökereit. Soros erre úgy reagált, hogy az EU nem fogadta meg a javaslatait. Így pl. ő azt mondja, hogy a kvótákat csakis önkéntes alapon lehet alkalmazni, ez pedig éppen az ellenkezője annak, amivel a magyar fél vádolja. Ugyanakkor változatlanul csodálja Merkelt, amiért az két éve megnyitotta a határokat a menekültek előtt. Csak sajnos, nem megfelelőképpen készítették elő a lépést és nem mérték fel teljesen azt, hogy az újabb tömegeket csábít a kontinensre.

Soros arra is kitért, hogy a 80-as években azért támogatta Orbánt, mert az megérdemelte diákvezérként, aki a rendszer ellen szervezkedett. Ám azóta megváltozott és egy maffiaállam vezetője lett. Ezért az üzletember úgy gondolja, itt az idő, hogy más európai kormányok határozottabban reagáljanak arra, miként kezeli a miniszterelnök a civil társadalmat, illetve foglalkozniuk kell a jogállammal kapcsolatos félelmekkel is. Mert a jelek arra utalnak, hogy a hatalom túl messzire ment...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.