2017. november 1., szerda

SZAVAZNAK-E A SZLOVÁKIAI MAGYAROK? - VÁLASZTÁS HATÁROK NÉLKÜL

MÉRCE
Szerző: SZALAY ZOLTÁN
2017.10.31.


Lehet-e beszélni a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogáról a “nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán kívül? Szavazzanak-e a határon túli magyarok jövő tavasszal az országgyűlési választásokon? A Választás határok nélkül sorozatunkban a következő hetekben konstruktív vitát szeretnénk generálni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban – határon inneni és túli megszólalókkal.

A határon túli szavazás kérdése az ún. külhoni közösségek közül a szlovákiai magyarokat érinti a legkevésbé. Ez leginkább az országot egy rövid megszakítással bő tíz éve kormányzó Robert Fico miniszterelnök „éberségének” számlájára írható, ő ugyanis a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény 2010-es elfogadása után, a szlovákiai választási kampány hajrájában gyorsan elkészítette azt a hírhedt ellentörvényt, amely ellehetetlenítette a szlovákiai magyarok tömeges honosítását.

Így ma mindössze annyit tudhatunk teljes bizonyossággal, hogy 2017 szeptemberéig 1960-an veszítették el szlovák állampolgárságukat egy másik állampolgárság felvétele miatt, közülük 97-en szereztek magyar útlevelet.


Minden bizonnyal ennél sokkal többen vannak a „rejtőzködő” magyar állampolgárok, akik de iure szintén elvesztették szlovák állampolgárságukat, de nem „lepleződtek le”, így de facto kettős állampolgárokként működhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.