2017. december 4., hétfő

75 ÉVE ÚJRAJÁTSSZUK...

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.12.03.


1942.november 26-án mutatták be a New York-i Hollywood Theaterben, majd 1943. január 23-án az amerikai mozihálózatban minden idők egyik leghíresebb filmjét, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály Casablancáját, amely 1944-ben 3 Oscar-díjat kapott: a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv (Julius és Philip Epstein).

A fordulatos, romantikus, antifasiszta dráma által írta be magát egyszer s mindenkorra a mozi történetébe Kertész Mihály, aki 1915-ben még Jászai Marival forgatott filmet (A tolonc), majd a 20-as évek közepétől, néhány év Bécs és Berlin után az Egyesült Államokban nőtte ki magát híres rendezővé. A Casablanca előtt már olyan filmekkel tette le a névjegyét Hollywoodban, mint a Robin Hood, a Szerelem és vérpad, a Hét tenger ördöge, a Santa Fé-i ösvény – e filmek jelentették az ausztrál fenegyerek, Errol Flynn karrierjének csúcsát – és nem utolsósorban a Villamosszék felé, amelynek bűnözőit James Cagney és Humphrey Bogart játszották. A Casablancában vált mitikussá Bogart a kemény, kissé cinikus, de lelke mélyén érzelmes hős figurájában, és újabb csúcspont volt a film Ingrid Bergman pályáján, aki mögött akkor már olyan alakítások voltak, mint az Intermezzo és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, amelyekben Leslie Howard, illetve Spencer Tracy voltak a partnerei. És nemcsak a két sorsüldözött szerelmest játszó Bogart és Bergman kiválasztása volt telitalálat, hanem a gátlástalan, de a nácikat megvető és a maga módján velük szembeforduló Renault kapitányt játszó Claude Rains-é, a gőgös német Strasser őrnagyot alakító Conrad Veidt-é, és az ellenállás hősét, Victor Lazlót megszemélyesítő Paul Henried-é is. És ha már a szereplőknél tartunk, ne feledkezzünk még két magyar színészről sem: a német futárok gyilkosát játszó, örök „rosszfiú” Peter Lorréről (Löwenstein László) és a színész-kabarészerző Szőke Szakállról, aki a mulató bölcs, öreg pincéreként, Carlként nyújtott néhány emlékezetes percet. A joviális magyar színész hallgatja megértően az épületes "angol" társalgást: "Which watch?" "Six watch." "Such much".

Lorre és Veidt egyébként egyaránt a nácizmus elől menekültek el Németországból. Lorre, aki Fritz Lang M – egy város keres egy gyilkost című filmjének főszereplőjét játszotta, zsidósága miatt vált üldözötté, Veidt pedig, aki olyan filmklasszikusokban játszott hazájában, mint a dr.Caligari vagy A prágai diák, nem volt hajlandó elválni magyar zsidó feleségétől, a miskolci születésű Práger Ilonától...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.