2017. december 7., csütörtök

A FIDESZ IS BAJBA KERÜLHET TILTOTT KAMPÁNYTÁMOGATÁS MIATT: ŐKET MÁSFÉL MILLIÁRDRA KELL BÜNTETNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.12.07.


Pár hónapja még azt mondta az ÁSZ, hogy ők nem vizsgálódhatnak, nem ellenőrizhetik az adatokat. Pedig a törvény szerint a 2014-es kampányra már kellene. 

Szerdai keltezéssel azt írja az ÁSZ a honlapján, hogy

Az ÁSZ a jogi személyektől igénybe vett szolgáltatás esetén, a tiltott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékét az összehasonlítható független árak módszerével állapítja meg. (...) az ár megállapításakor figyelembe veszi a minden piaci szereplőre egységesen érvényesített kedvezményeket.

Tehát az adott párt benyújtja az elszámolását, a hatóság meg összehasonlítja azt a valósággal. Világos, tiszta sor, rendben van.

Ezzel szemben ugyanez a hivatal azt írta a honlapján idén nyáron, hogy

az ÁSZ ellenőrzési hatásköre a hiányos jogszabályi háttér miatt korlátozott, ellenőrzési jogosultsága csak a jelölő szervezetek elszámolásainak ellenőrzésére terjed ki.
Tehát bizonyos pártok vizsgálatánál figyelembe vesznek független árakat, bizonyos pártok vizsgálatánál meg csak az elszámolást ellenőrzik, nem vetik össze a valósággal.

Az fenti, de későbbi idézetben nincs megnevezve a Jobbik, de a közlemény nyilvánvalóan azért íródott, hogy az ÁSZ fedezze magát, amiért 662 millió forintra büntetné, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítené az egyik ellenzéki pártot. A lentebbi, időben néhány hónappal korábbi közlemény viszont azt igyekszik magyarázni,

miért nem vizsgálta az ÁSZ a Fidesz 2010-es kampányköltéseit.

Simicska ugyanis akkor szivárogtatta ki a 24.hu-nak, hogy a 2010-es kampányban közel egymilliárd forint értékű plakáthelyet adtak cégei a Fidesznek, ám a számlákon csak 95 millió szerepelt. Ráadásul az ÁSZ-nak a Fidesz még ezt sem vallotta be, mert akkor nem fért volna bele az akkor engedélyezett kampánykeretbe (jelöltenként egymillió forint), az elszámolásba csak 35 milliót írt (és még azt sem fizette ki).

Erre tárta szét a kezét az ÁSZ, hogy ők nem tehetnek róla, ha a párt azt állítja, hogy 35 millió, akkor annyi. Akkor még nem nem voltak összehasonlítható független árak. Bemondásra kellett hinni pártoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.