2017. december 14., csütörtök

A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAM A MAGYARORSZÁGI KORRUPCIÓ MÉRCÉJÉVEL MÉRVE IS DURVA BŰNÜGY

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: WIEDERMANN TAMÁS
2017.12.14.


Nem állná ki egy esetleges hatósági ellenőrzés próbáját a letelepedési kötvényprogramban részt vevő közvetítő cégek engedélyeztetési eljárása. Ezeket az eljárásokat eleinte Rogán Antal, majd miniszterré történő kinevezése után Bánki Erik fideszes parlamenti képviselők, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként folytatták le. A Transparency International Magyarországgal közösen lapunk másodfokon is megnyerte az engedélyeztetéssel kapcsolatos adatigénylési pert, és a jogerős bírósági ítélet szerint a bizottság nevében Bánki Erik kiadta a kért információkat. Lapunk a dokumentumok áttekintése során számtalan szabálytalanságot talált, végső soron egyetlen vállalkozás esetében sem volt hibamentes az engedélyeztetési procedúra. A bizottság kisebbségben lévő, ellenzéki tagjai semmit sem tudhattak a háttérben zajló folyamatokról, a testületi ügyintézést igénylő kérvények egy részéről a testület elnöke, vagy valamelyik ügyintéző – a bizottságot kizárva – önkényesen dönthetett, illetve elhallgatta az ügyet a testület előtt. Ez a gyakorlat még a közvetítő vállalkozások parlamenti engedélyezésére vonatkozó, finoman szólva is megkérdőjelezhető hatékonyságú eljárás mércéjével mérve is szabálytalan.

A letelepedési kötvényprogram 2013-ban indult, és a kormány idén márciusban függesztette fel a betelepítési programját. Bő négy év alatt összesen nyolc cég kapott kötvényjegyzési engedélyt a gazdasági bizottságtól, a vállalkozásokat egy kivételével adóparadicsomnak számító helyszíneken alapították. A vállalkozások meghatározott országokra és azok állampolgáraira kérhettek forgalmazási engedélyt úgy, hogy monopóliumuk volt az egyes országokban, más cég nem versenyzett velük. Az engedélyeztetési folyamat során a következő dokumentumokat kellett beadniuk a vállalkozásoknak: cégkivonat, alapító okirat, nyilatkozat a valódi tulajdonosokról, valamint arról, hogy a cég megfelel a letelepedési kötvényprogramról szóló jogszabályi előírásoknak, továbbá a programra való jelentkezési kérelem, hogy melyik országokban akar magyar letelepedési kötvényeket értékesíteni. (Országonként csak egy cég kaphatott engedélyt, ezért csak olyan államokra lehetett jelentkezni, amely még nem volt foglalt, ugyanakkor annak nem volt akadálya, hogy ugyanaz a közvetítő vállalkozás több országra is megszerezze a letelepedési kötvények forgalmazási monopóliumát).

A letelepedési kötvényprogram legnagyobb szereplője a kínai ügyfelek esetében engedélyt kapó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), amelyet a Kajmán-szigeteken jegyeztek be. Ez a cég nem adta le az eredeti céges dokumentumokat a bizottságnak, csupán egy magyar nyelvű fordítást nyújtott be. Nem derül ki a hivatalos papírokból a valódi tulajdonosok kiléte sem. Ezt azzal pótolták, hogy cég vezetői (Boros Attila, Lian Wang, Simon Mu, Jonathan Chan, Wenqing Wu) nyilatkoztak: ők a tulajdonosok. Ezen a dokumentumon csak a nevek és aláírások szerepelnek, semmilyen személyes adat (útlevélszám, lakcím, anyja neve stb.) nincs megadva, sem cégbíróság, sem tanúk nem jegyezték ellen. Emellett négy olyan dokumentum hiányzik, amelyeket a gazdasági bizottság nyilvántartása szerint – elvileg – iktattak, még sem kaptuk meg. A HSSDF tulajdonosi körét egyébként sem érdemes kutatni, mivel a cég – miután megkapta az akkor még Rogán Antal vezette testülettől a forgalmazási engedélyt – tovább is adta a hasonló nevű, Hungary State Special Debt Management (HSSDM) cégnek. Erről lapunk már korábban kiderítette, hogy a végső tulajdonosok három, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég: 25 százalékban a Star Wealth Ltd., 30 százalékban a Prime Ally Ltd. és 45 százalékban az Ace Deal Investments Ltd. A Prime Ally nevű vállalkozást egy nappal korábban alapították meg, minthogy Rogán Antal benyújtotta volna a parlamentnek a letelepedési kötvényprogramot lehetősé tevő törvénymódosítást. Rejtély, hogy honnan tudhatta valaki több ezer kilométerről, hogy Magyarországon egy kormánypárti politikus olyan törvénymódosítást kezdeményez, amelyből több milliárd forintos hasznot húzhat a cége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.