2017. december 19., kedd

"AZ EMBRIÓ NEM TORNACIPŐ"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2017.12.18.


Prof. Dr. Falus András egyetemi tanár használta ezt a hasonlatot az úgynevezett őssejtbotrány 2015-ös tárgyalása idején, ezzel hangsúlyozva, hogy nem lehet embriót pénzért adni-venni, mint egy pizzát, vagy tornacipőt.

Két évvel ezelőtt a bíróság nyolc embert, köztük Fásy Ádámot, a „Fásy Mulató” tulajdonosát és műsorvezetőjét, Pákh Imrét, a magyar származású amerikai műgyűjtőt és üzletembert (aki Munkácsy Golgotájának tulajdonosa), valamint Seffer Istvánt, az ismert plasztikai sebészt ítélt felfüggesztett szabadságvesztésre és sokmilliós pénzbüntetésre. Az ítélet szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek, esetenként több millió forintért. Fásy és Pákh a vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vettek részt.

Az így létrehozott őssejt-laboratórium különböző kórházaktól, alkalmanként 10-15 ezer forintért terhességmegszakításból származó szöveteket vásárolt. 2007-ben ugyan engedélyt kaptak az ÁNTSZ-től, hogy őssejtet gyűjthessenek gyógykezelés céljára, ám az engedélyt még abban az évben vissza is vonták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.