2017. december 9., szombat

AZ OROSZ HADSEREG VEZÉREZREDESÉT AZONOSÍTOTTÁK A MALÁJ GÉP LELÖVÉSÉNEK EGYIK KULCSFIGURÁJAKÉNT


444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2017.12.09.


2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt. Mivel a repülőt háborús területen lőtték le, a roncsok pedig az oroszok és az oroszbarát ukrán szeparatisták által ellenőrzött területre zuhantak, a baleset utáni nyomozást rengeteg dolog nehezítette, de főleg az, hogy az oroszok mindenáron titkolni akarták, hogy nekik vagy az általuk támogatott milíciáknak bármi köze lehetett a dologhoz.

Az elmúlt több mint 3 évben persze rengeteg dolog derült ki a tragédiáról, például az, hogy a repülőt egy szovjet gyártmányú, Bukkal, azaz közepes hatótávolságú légvédelmi rakétával lőtték le, hogy a rakétát a szeparatisták által ellenőrzött területről indították, és hogy a szállító-indító jármű, amiről kilőtték a rakétát, az ukrán-orosz határon át érkezett a térségbe, és Oroszország felé is hagyta el azt.

Az gép lelövése ügyében eljáró, holland hatóságok által vezetett nemzetközi nyomozócsoport 2016 szeptemberében nyilvánosságra hozott több telefonbeszélgetést, amikben szerintük a tragédiához köthető személyek beszélgetnek, olyan katonák, akik a maláj gép lelövésekor vezető pozíciókban lehettek a szakadárok között. A nyomozócsoport azt kérte, hogy jelentkezzenek azok a tanúk, akiknek információjuk van a hangfelvételen szereplőkről, és segíthetnek azonosítani őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.