2017. december 22., péntek

BRÜSSZELBEN GYANÚTLAN POLGÁROK HAJTJÁK VÉGRE A A SOROS-TERVET: ŐK NYÚJTANAK MENEDÉKET A HIDEGBEN A MENEKÜLTEKNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2017.12.21. 


Flashmobokat szervez egy 20 ezernél is több tagot számláló brüsszeli kollektíva a belga főváros Maximilien parkjába esténként, hogy megvédjék a rendőri zaklatástól az ott gyülekező, gyakran több száz menekültet. A csoport nemcsak azt akadályozza meg, hogy a rendőrök elkergessék a külföldieket, hanem ételt is osztanak, és magánlakásokban biztosítanak szállást a téli hidegben.

Szerda este újra rekordgyorsasággal lépett fel az a „polgári platform”, amely segítséget és szállást is nyújt a menekülteknek, írja a belgiumi francia közösség közszolgálati médiájának honlapja. A Brüsszel központjában található Maximilien park környékén este negyed 9 körül került sor egy rendőri akcióra – valamivel 9 óra előtt jött a riasztás a kollektíva Facebook-oldalán: „Mindenki a parkba!!! Szövetségi rendőri akció, 3 teherautó, 1 busz; CSATLAKOZZATOK hozzánk!”

A felhívás nyomán több tucat önkéntes érkezett a parkba, és az RTBF tudósítása szerint a helyi lakosok nagyon gyorsan megoldották a jelen lévő külföldiek elszállásolását. Miközben néhányan a rendőri igazoltatás helyszínéről tartották őket távol, mások megszervezték a több autóval történő szállítást is, hogy lehetőleg mindenki a melegben töltse el az éjszakát.

Az RTBF több cikket is szentelt az utóbbi hetekben a Maximilien park környékén működő segítő csoportnak, amely csaknem minden este étellel, szükség esetén szállással és más eszközökkel támogatja az itt gyülekező, gyakran több száz embert. A park stratégiai helyen található: nem messze van a menedék kérelmeket befogadó hivatal, és az északi pályaudvar, ahol jelentős összegek fejében a csempészek esélyt adhatnak a vágyott Angliába jutásra.

A park környékén összegyűlő 3-400 ember közül sokan háborús zónákból érkeztek: Szíriából, Irakból, Szudánból. Mások „csak” a nyomor elől menekülnek, Egyiptomból vagy Eritreából. Egyesek a balkáni útvonalon jöttek, mások a Földközi-tengeren keresztül. Sokan megjárták Líbiát is, ahol jelenleg talán a legnagyobb a kizsákmányolás, kínzás, rabság és nemi erőszak kockázata az afrikai útvonalakon...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.