2017. december 13., szerda

EGYELŐRE TOVÁBBRA IS AZ VAN, HOGY ORBÁN VILLÁMGYORS HÚZÁSOKKAL ZAVARBA HOZZA AZ EU CAMMOGÓ GÉPEZETÉT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.13.


- Kelet-Európában módszeresen tör előre az illiberalizmus, lassan már az unió is rájön

- Tusk csak további élezi a kelet-nyugati ellentéteket a kvóták ügyében, Asselborn megint kikelt Magyarország ellen

- Európának megvan a különbejáratú antiszemitizmusa, lásd Orbán gusztustalan hadjáratát Soros ellen

Bloomberg

Kelet-Európában az illiberális fordulat részeként tűz alá kerültek a bírák és az ügyészek, ugyanakkor az EU késlekedett, hogy közbelépjen, miután Lengyelország és Románia követi a magyar modellt. A lázadást Orbán Viktor vezeti a liberális demokrácia ellen, a többiek őt másolják a hatalom központosításában. A lengyel parlament épp a napokban fogadott el törvényt az igazságszolgáltatás felforgatására, ám mint az egyik érdekvédő szervezet vezetője rávilágít: ahol a bíráknak félniük kell, ott már nincs demokrácia. A radikális erők másutt is megerősödtek, és ez csak még időszerűbbé tette, hogy Németország felvesse a közösségi támogatások megvonását, illetve hogy az Európai Parlament vitát nyisson a szavazati jog felfüggesztéséről a különutas tagok esetében.

A sort Orbán nyitotta meg. 2010 után megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogkörét, visszamenőleg Európa legmagasabb bankadóját vetette ki és elszedte a magánnyugdíj biztosítók vagyonát. Menesztette a Legfelsőbb Bíróság elnökét, sok bírót nyugdíjba kényszerített és telerakta az Alkotmánybíróságot a saját kinevezettjeivel. Arra hivatkozott, hogy helyre kell állítani az emberek bizalmát az igazságszolgáltatásban. A Carnegie Békekutató Alapítvány egyik szakértője rámutat, hogy az uniót lekötötte a pénzválság, de egyébként is abból indult ki, hogy Magyarország csupán kisiklás. Most ébred rá, hogy ami zajlik, az egy határozott irányvonal része. Kaczynski is ugyanezt csinálja, és Románia szintén ráállt erre a vonalra. Brüsszel reakciója ugyanakkor lassú, ellenben a kelet-európai változások annyira gyorsak, hogy lehetetlen azokat visszacsinálni.

FT

Az Európai Tanács elnöke újra gerjeszti az éles vitát a menekültekről, miután azt javasolja, hogy töröljék el a kvótákat. Ez pedig megnehezíti a tagállamok dolgát, hogy kialakítsák, miként járjanak el, ha újra megindul a migránshullám. Több nyugati tagállam, valamint a Bizottság elutasította Tusk javaslatát. A politikus arra hivatkozik, hogy a menedékkérők kötelező átvétele hatástalan, ellenben rendkívül megosztó. Az illetékes biztos, Avramopulosz úgy nyilatkozott, hogy az ötlet elfogadhatatlan és Európa-ellenes. Az egyik nyugati állam diplomatája megjegyezte, hogy valamit tenni kell, hiszen itt törés van a Kelet és Nyugat között. Amikor a kérdés szóba került a brüsszeli egyeztetéseken, megbízható források szerint Tusk indítványa valóságos falba ütközött. Az egyik oldalon voltak többek közt a németek és a hollandok, a túlsó félen a lengyelek, a magyarok és a csehek.

Avramopulosz csak rátett egy lapáttal, amikor azzal vádolta meg a Tanács vezetőjét, hogy az aláássa az európai terv egyik pillérét, a szolidaritást. A másik fél ezzel szemben azt állítja, hogy a felvetés csupán számot vet a ténnyel, miszerint az EU kettészakadt a bevándorlás ügyében, illetve azzal, hogy több tagállam sem kíván migránsokat befogadni. Nem sok lehetőség kínálkozik a kompromisszumra – közölte egy kvótaellenes külügyér. Mások azzal érvelnek az áttelepítések ellen, hogy azok csak Varsó és Budapest malmára hajtották a vizet, mert a két kormány az uniós beavatkozás áldozataiként tüntethette fel magát. A Visegrádi Csoport és Olaszország képviselői holnap találkoznak, hogy próbáljanak valamiféle modus vivendit kialakítani. Ám a helyzetet csak bonyolítja a közelgő magyar és olasz választás, mert egyik vezetés sem akarja, hogy úgy tűnjön, mintha engedményeket tenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.