2017. december 13., szerda

ELFELEJTHETJÜK A TANKÖNYVEKET, MINDEN MAGYAR GYEREK TABLETTEL MEHET MAJD

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2017.12.13.


Már jövőre minden iskolában lesz wifi, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról. Horváth Ádámmal, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével beszélgettünk.

hvg.hu: Egy éve fogadta el a kormány a Digitális Oktatási Stratégiát (DOS), amely fő célként azt jelölte meg, hogy egy gyerek se kerülhessen ki digitális írástudás nélkül a közoktatásból. A fura csak az, hogy a mai iskolai gyakorlathoz képest a DOS-ban leírtak egy egész más oktatási világot írnak le. Hogyan tud akkor kapcsolódni a köznevelési rendszerhez?

Horváth Ádám: A hagyományos oktatási környezet egyetlen országban sem tud megfelelni azonnak az elvárásoknak, amiket a munkaerőpiac és a társadalom az utóbbi években támaszt az iskolákból kikerülők kompetenciáival kapcsolatban. Magyarországon is jelentős lemaradással indulunk, hiszen eddig nem épült be garantáltan a képzésbe a digitális kompetenciák átadása. Sok lelkes pedagógus ezen egyes helyeken tudott kis lépésekben javítani (a gyerekek okoseszközeinek bevonásával, elektronikus mérési rendszerekkel, a Digitális Témahéten való részvétellel stb.), de az egész rendszer még nem alkalmas arra, hogy a digitális megközelítésű tanulást-tanítást nyújtsa. A digitális stratégia tehát nem pusztán az iskolai sávszélesség bővítését, a wifi kiépítését, a tantermi és tanári eszközök beszerzését, a pedagógusok digitális fejlesztését vagy a digitális tananyagok előállítását követeli meg, hanem a jelenlegi szabályozási rendszer megfelelő átalakítását is. Ez egy többlépcsős, hosszabb folyamat lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.