2017. december 9., szombat

EURÓPÁBAN SENKI NEM GYŰLÖLI JOBBAN A MUSZLIMOKAT A MAGYAROKNÁL, PEDIG NEM IS ISMERJÜK ŐKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2017.12.08.


Adolf Hitler szülővárosában jól észrevehető a muzulmán közösség. November végén tapasztaltam ezt a felső-ausztriai Braunauban. Fejkendős asszonyok, török, arab boltok és vendéglők a főutcán. Ott, ahol a szülőház elhagyottságával válik ki pezsgő környezetéből. Szélsőséges illusztrációja a kontinens egyesek által vélt perspektíváinak: vajon a „faji tisztaság” vagy az iszlamizálódás a nagyobb veszély?

Az amerikai Pew Kutatóközpont november végén napvilágot látott összegzése a jelenleg legélesebb európai vitához, az iszlám, illetve az iszlám vallásúak itteni helyéhez, sorsához szolgáltat izgalmas hátteret. Az évtized elejének migrációs válsága, az egész kontinens demográfiai krízise több hosszú távú civilizációs kérdést is felvet. Először azonban arra kellene megbízható választ kapni legalább, hány muszlim él Európában. A kutatók szerint Franciaországban például legutóbb 1872-ben volt olyan népszámlálás, amikor a megkérdezettek felekezeti hovatartozását is tudakolták. Ahol nem kötelezően fel is tesznek ilyen kérdést, ott sem lehet az eredményt komolyan venni, hiszen a 2011-es németországi népszámlálás önkéntes bevallásai szerint például csak a lakosság két százaléka mondta magát muszlimnak. Conrad Hackett, a Pew vezető demográfusa szerint sok muszlim a nyelvi korlátok miatt marad ki a kutatásokból. A vizsgálatban a muszlim lakosság arányát az egyes államokban végzett korábbi átfogó vizsgálatok alapján állapították meg. Ahol nem szerepelt a vallás, de rögzítették a származási országot, az is közelebb vitt a tisztázáshoz. Beszámították a menekültstátust elnyerőket és azokat is, akiknek erre esélyük van, valamint a „szabályos” migránsokat, akik tanulnak vagy munkát vállaltak Európában. (Európa egyébként az Európai Uniót, Norvégiát és Svájcot jelenti a vizsgálatban.)

A kutatók megállapítása szerint 2016-ban 26 millió muszlim él Európában, ami a kontinens lakóinak az öt százalékát jelenti. Az átlag európai muszlim 13 évvel fiatalabb az átlagos nem muszlimnál. A nők egy gyerekkel többet szülnek, mint nem muszlim társaik. A kutatók azt próbálták kiszámítani, milyen arányban iszlamizálódik a kontinens 2050-re. Hackett arra figyelmeztet, hogy a kérdésre pontos választ nem lehet adni, hiszen a jövőbeni politikai, kulturális, gazdasági események és helyi szakpolitikák alakítják majd az eredményt.

Három forgatókönyvet képzeltek el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.