2017. december 29., péntek

FÉKTELENÜL, ELLENSÚLYOK NÉLKÜL - AZ EGYENSÚLY FELÉ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.28.


Karácsonyra hozott nekik ezt-azt az angyalka a fa alá.
Kinek közbeszerzésen pár milliárdot, kinek hizlaldát, de egy biztos, ha a gátlástalanságukkal egyenes arányban nőne a Duna vízszintje, akkor már úgy nyaldosná a fejünk búbját, mint Orbán kezelés előtt a szája szélét...
Hihetetlen, ami itt történt, és még hihetetlenebb, hogy még ma is kommunistáznak itt sokan, akik talán még írni-olvasni tudásukat is annak a rendszernek köszönhették, mely még bukásakor sem deklarálta magát kommunistának, legfeljebb a fejlett szocializmus felépítésére vállalkozott.
Ha akármelyik "kommunista" potentát úgy lopott volna, mint a maiak, hát rárohadt volna a műanyaglakat, de nem loptak, mert a korabeli közélet messze nem erről szólt.
Hol van egy Lázár György lopási potenciálja egy Lázár Jánoséhoz képest, hol van a vagyongyarapodása, hol van az urizálása a bánatos utódhoz viszonyítva?
Kanyarban sincs.
Ki hallotta Kádárt olyan szemtelenül és nyeglén válaszolni akárcsak egy falusi alapszervezeti taggyűlésen is, mint ahogy Orbán megengedte magának az Országgyűlésben?
Miért ilyen Orbán?
Mert megengedheti magának, hiszen nncs semmi és senki, ami vagy aki meggátolhatná vagy megbüntethetné az ilyen viselkedést.

Pedig tulajdonképpen a kapitalizmus nincs rosszul kitalálva, csak éppen intézményrendszere üzemképtelen errefelé, ezer oknál fogva.
De a fő ok mégiscsak egy: ez egy olyan társadalom, melyben tízmillió ember folyvást csak jól akar járni, méghozzá nagyon, és bár tudja, hogy ezt csak a többiek rovására teheti, de ez nem érdekli - egy vállrándítással túlteszi magát rajta.
Ebből jönnek aztán az olyan bölcsességek, hogy aki akar, az dolgoz, a munkanélküli egy lusta dög, akit nekem kell eltartanom, forduljon fel tőlem az út szélén, és így tovább.
Kádár világában ez a társadalom viszonylag normálisan működött, de ennek csak egyetlen oka volt: a tízmillió beszari akkor sem mert ujjat húzni a hatalommal, csak éppen az a hatalom humanista volt és közösségi érdekeket képviselt.
Annak a fékje maga az eszme volt, mely nem a vagyont, hanem az embert helyezte a társadalom középpontjába.
Nem is tetszett sokaknak, mert alantas ösztöneiket korlátozta - a többség érdekében.
Aki a mai világról azt mondja, hogy ugyanolyan, mint Kádárt világa volt, az vagy sík hülye, vagy csak legitimálni szeretné a bűnözők hatalmát.
Beszélnek itt sokan a civilekről, mint kívánatos ellensúlyról, amiben igazuk is lenne, ha ezen nem a politika perifériáján toporgó, egymással is állandó harcban álló hatalomvágyók csipet-csapatát értenék, csupa-csupa kis Orbán, akiknek nem a rendszerrel van bajuk, csak képviselőikkel.
Ennyi kis bolsevik, mint ma, Magyarországon még Rákosi alatt sem volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.