2017. december 30., szombat

ÍGY LOPNAK ŐK - MUTYIKALENDÁRIUM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RAB LÁSZLÓ, ZOLTAI ÁKOS, ZSIDAI PÉTER
2017.12.30.


Egymást érték a korrupció gyanús esetek, csodás kormányközeli gazdagodások, furcsa fejlesztések 2017-ben is. Összeállításunkban ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Ott folytatták az évet a kormányközeli cégek, rokonok, barátok, ahol 2016-ban abbahagyták: 2017-et is betemették a korrupciógyanús ügyek, a hihetetlennek tetsző gazdagodások, a furcsán dráguló beruházások. A leggyakrabban emlegetett név Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteré, akinek gazdagodása barátja, Orbán Viktor kurzusának köszönhető. Mészáros és barátai elégedetten pezsgőzhetnek, a felcsúti vállalkozó a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat felvonultató listáján a 28. helyről a 8.-ra lépett elő, vagyonát pedig már 105,7 milliárdra becsülik. A felcsúti „zseni” munkássága a jéghegy csúcsa: az uniós pénzből épült fideszes vadászháztól az egyeseknek busásan fizető letelepedésikötvény-programon, az azeri feketekasszán át a befejezése után is százmilliókkal dráguló, 24 helyett végül úgy 140 milliárdba kerülő úszó-világbajnokságig megannyi gyanús ügylet rázta meg a közéletet.

Január

Izsák fideszes polgármestere, Mondok József maga használja a 35 milliós EU-s támogatásból építtetett vadászpanziót – írta a 444.hu. Az ügyben több ellenzéki párt is feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. A Miniszterelnökség június 19-én közölte, hogy Mondoknak vissza kell fizetnie a "Vadászház építése megnevezésű fejlesztésre" felvett támogatást, az ügyészség pedig novemberben vádat emelt a település polgármestere ellen.

Már jóval a pályázat kiírása előtt feltűnt a miniszterelnök veje egy szekszárdi közvilágítási projektben – derítette ki a Direkt36 egy idén nyilvánosságra került felvétel alapján. A felvételt készítő Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az akkor még Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Energetikai Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán azzal az ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti azt a két tanulmányt, amellyel a város indulhat majd a még ki sem írt közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. A rendőrség az ügyben bűncselekmény hiányába zárta le a nyomozást.

Február

A felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel a Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőháznak – tudta meg a Hír TV. A Cider Alma által összefogott cégcsoport a 444.hu szerint több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik, feltűnt benne a miniszterelnök sógora és feleségének unokaöccse.

Nem európai uniós, hanem hazai költségvetési forrásból bővíthetik Bicske felé a felcsúti kisvasutat - értesült a döntésről a Népszava. Orbán Viktor falujának három megállós, mindössze 5,7 kilométer hosszú kisvasútja 800 millió forintból épült, 600 millió uniós támogatással épült.

A csarnok a szerződésben vállalt költségkereten belül készült el – jelentette ki Fürjes Balázs kormánybiztos a vizes vb-re épített, de még nem teljesen befejezett Duna Aréna februári átadásán. A létesítmény a tervezett 25 milliárd helyett 43 milliárdba került. Az arénát Orbán Viktor "kötélbarátja", a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.