2017. december 1., péntek

ITT NEM LEHET HŐSNEK, MÁRTÍRNAK LENNI, MERT EZ AZ ORSZÁG MÉG A HŐSEIT IS LEKÖPI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.11.30.


Nem tudom, ki mennyire emlékszik tisztán és világosan arra a 2014 tavaszán kirobbant botrányra, amelynek során Lázár János és lojális táskahordozója, Csepreghy Nándor hisztérikusan belegyalogolt a Norvég Civil Támogatási Alapba (NCTA), a vergődő toporzékolás pedig a Norvégiát Magyarországgal összekötő tengelyen diplomáciai mosolyszünetbe, de leginkább ökölrázásba fulladt.

Röviden: az akkori toporzékolás apropója ugyanolyan nevetséges és szánalmas volt, mint a legtöbb magas hangú rikácsolás, amelynek koreográfiája úgy néz, ki hogy az állampárt politikai motivációban gyökerező szabálytalanságot kiált mindazokkal összefüggésben, akik a nemzeti kormányétól független kottából játszanak.

Mindenhez is értőék azzal vádolták a Norvég Alap civil társadalmi célokat és szervezeteket érintő forrásainak elosztását végző Ökotárs Alapítványt, hogy az általa finanszírozott szervezetek pártpolitikai tevékenységet folytatnak (jaja, a demokratikusan megválasztott kormány ellen áskálódnak, pedig szegény Soros akkor még a fasorban sem volt), hogy a források elosztása nem objektív alapon történik, hogy a jobboldali civil szervezeteket diszkriminálják, hogy mindent összevetve a források elosztása és felhasználása teljesen átláthatatlan.

A magyar kormány belengette, hogy saját ellenőrzése alá vonja a norvég források kifizetését, a Norvég Alap pedig válaszul felfüggesztette magyarországi kifizetéseit. Lázárék nem cicóztak, beleálltak: Orbán személyes utasítására (!) a pénzügyi bűncselekmények elkövetésével vádolt civilekre ráuszították a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, majd a NAV-ot is. Rendőrségi házkutatás, adószám felfüggesztés, kriminalizálás, vegzálás, ellehetetlenítés. Csak a szokásos. Utólag kiderült, a házkutatás törvénytelen volt, a NAV pedig bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A szemük sem rebbent, bocsánatot pedig nyilván nem kértek a gyalázatos eljárásért.

Eltelt több mint három év és ugyanaz a Lázár János-féle Miniszterelnökség, a totális amnézia és feneketlen cinizmus jegyében immár elismerően nyilatkozott a magyar civilek által kezelt Norvég Civil Támogatási Alap eredményeiről. Olyannyira elismerően, hogy a korábban rommá és szénné szívatott, lekaraktergyilkolt Ökotárs Alapítványt, valamint az Autonómia, DemNet, Kárpátok társalapítványokat – az NCTA eredményes lebonyolításáért – egyenesen díjjal honorálták. A Lázárék által felajánlott, nagydobra egyáltalán nem vert kitüntetést a norvég nagykövet adta át Móra Veronikának a 2009-2014 közötti programidőszak magyarországi ünnepélyes záró konferenciáján.

Nem állítom, hogy egy hosszú pillanatra nem borította el a vér az agyamat, vagy hogy nem ért fel egy jól irányzott gyomrossal ez a hír. Szándékosan vártam meg, hogy lehiggadjak, pontosan azért, hogy ne zsigerből, meggondolatlanul, dühből hozzak visszavonhatatlan ítéleteket. Sokan mások már megtették (például így), és szerintem nincs igazuk. Viszont pont azért, mert túlságosan fontos kérdés ez, nem lehet szó nélkül hagyni, és megengedni azt, hogy a tehetetlen düh miatt újabb és újabb hiteles embereket köpködve lökjünk ki a szégyenpadra, hogy aztán jól magukra hagyhassuk őket a saját magunk által összerántott erkölcsi bitófa alatt.

Igen, borzalmasan frusztráló tudomásul venni, hogy annyi megaláztatás, meghurcolás után valaki átvesz egy díjat azoknak a részéről, akik három éve, miniszterelnöki utasításra – egy kvázi koncepciós eljárás révén – földbe akarták döngölni. Akik ráadásul annyira gyáva, szar alakok, hogy most sem mertek az ártatlanul meghurcolt szemébe nézni, hanem a támogató ország nagykövetét használták paravánnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.