2017. december 20., szerda

KARÁCSONY ELŐTTI GONDOLATOK AZ ERKÖLCSEINKRŐL ÉS AZ ÁLTALA OKOZOTT GAZDASÁGI KÁOSZRÓL

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.12.20.


Ma már tovább mutatnak a világban a gazdasági kapcsolatok, mint az egyetemes kultúránk és morál hatóköre, ami megragadt a XIX század szintjén, és veszélyesen gátolja egy új világrend kialakítását, az emberiség létfenntartását.

A gazdasági rend biztosításának külön intézménye az erkölcs. A gazdasági rendet elősegíti, hiánya esetében gátolhatja egyrészt a közerkölcs, a társadalmi-közösségi együttélés erkölcsi értékrendje (azzal is, ha elmarasztalja, kiküszöböli – a gazdaság területén - az amorális viselkedést), másrészt a gazdasági erkölcs, mint a gazdaság érték- orientált önszabályozója (a munkaerkölcs, az üzleti tisztesség stb.).

Ezt is támogatja a jog bizonyos gazdasági-erkölcsi elvek befogadásával és jogi követelménnyé alakításával. A gazdasági rendet -a társadalmi rend követelményeinek megfelelően- jelentékenyen segíti elő a jog egyik kiemelhető kategóriája - a jogrend. E vonatkozásban Adam Smith hangsúlyozta, hogy a polgári társadalomban a jogrend az alanyi jogok biztosításával, a piac működéséhez szükséges föltételek megteremtésével külső és belső biztonságot nyújt. A jog így a közrend határai között hagy mindenkit szabadon cselekedni gazdasági érdekei szerint, azonban a közérdek nem hagyható figyelmen kívül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.