2017. december 19., kedd

KELET-EURÓPÁBAN SZÉTVERIK A DEMOKRÁCIÁT, AZ EU MEG TESZETOSZA,DE AZÉRT NAGY PÉNZEKET KÉSZÜL ELVONNI A HEPCIÁSKODÓ KORMÁNYTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.19.


- Holnap indul az eljárás Varsó ellen a 7-es paragrafus alapján - ha indul

- Magyarországon már elfeledettnek hitt korszakot idéznek a vad, Soros-ellenes kampányok

- Kurz oda fog állni a visegrádiak mellé, vagy nem is?


Süddeutsche Zeitung

Az új demokráciák, Lengyelországtól Szerbiáig szétzúzzák a jogállamot és az unió tétlenül figyeli, amint fuccsba megy a hitelessége. Varsóban már csak a köztársasági elnök aláírása hiányzik az igazságügyi reformról, hogy végleg sírba tegyék a jogállamiságot. Hiszen akkor megszűnnek az utolsó független intézmények, tetszés szerint ki lehet dobni bármelyik bírát vagy ügyészt. Ennek megfelelően a hatalom minden ítéletet befolyásolni tud majd. Egyben megszűnik a jogbiztonság. És a lengyelek nincsenek egyedül. Az úttörő Magyarország volt, a többiek követték. A lengyel példa azt mutatja, milyen védtelen a demokrácia, ha egy egy jogsértésre kész kisebbség uralma alá vonja a parlamentet és a kormányt, amikor a lakosság nem fejt ki tömeges ellenállást, amikor az államfő nem gyakorolja ellenőrző funkcióját.

A korrupcióval gyanúsított Babis megválasztásával immár Csehország sem tanúsít nagy tiszteletet a jogállam iránt. Hogy a demokráciát a hátsó ajtón át is alá lehet ásni, azt Románia bizonyítja, ahol napokon belül új törvényekkel bénítják meg a bíróságokat, ha azok korrupciós ügyeknek, pénzmosásoknak és hivatali hatalommal való visszaéléseknek akarnak a végére járni. A jogállam megrendítése felemészti az uniót. Hiszen jó ideje nem csinál semmit, hogy feltartóztassa a folyamatot. Mert pl. ha fel is függeszti Varsó szavazati jogát, az nem fog fájni. Sokkal hatásosabb lenne, ha Brüsszel elzárná a pénzcsapot.

Át kellene alakítani az egész mechanizmust, mármint hogy ha egy tag következetesen megsérti kötelezettségeit, vagy leépíti a jogállamot, akkor lehetővé kellene tenni, hogy egyszerű többséggel megbüntessék, sőt szükség esetén kizárják. Csakhogy az EU idáig semmi jelét nem adja, hogy fontos volna számára a jogállamiság, de az érintett lakosságnak is tiltakoznia kellene. Európa számára keserű lecke, hogy szétverhetik a jogállamot, a közösség alapját – nem egészen három évtizeddel azután, hogy a közép- és kelet-európai polgárok harcoltak érte.

Kurier

A nehézfegyverzetet veti be Brüsszel Lengyelország ellen, azaz holnap beindíthatja az eljárást Varsó ellen a 7-es paragrafus alapján. A Bizottság lassan már két éve töri a fejét azon, miként bírhat jobb belátásra egy tagot, amely ismételten felrúgja a szabályokat és semmilyen belátást nem tanúsít. Csak éppen a „nukleáris opció” jelentős kockázatokkal jár az EU számára is. Juncker ugyan a tagállamoknak passzolta a labdát, hiszen négyötödnek kell kimondania, hogy Varsó módszeresen megszegi az alapértékeket, miután súlyos veszélybe került a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége. Ám már azt nehéz megszavaztatni, hogy megkezdődjön a büntető eljárás, mert sokan vonakodnak attól. Ezt már Stefan Lehne, a Carnegie Europe szakértője mondja, kiemelve, hogy főként Orbán Viktor fogja Kaczynski pártját. Az új miniszterelnök pedig úgy reagált a brüsszeli égszakadásra-földindulásra, hogy országa nem fog engedni a fenyegetésnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.