2017. december 9., szombat

MIKOR SZÜLETIK A BANK SZERINT A GYEREK? - ELKÉPESZTŐ SZTORI EGY CSALÁD KÁLVÁRIÁJÁRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.08.


A lakáshitelesekre, az állami támogatásra számító gyermekesekre több csapda is várhat. Arra azonban kevesen számítanak, hogy bankjuk még a nekik valóban járó szocpol után is elkezd kamatot szedni. Az ezzel kapcsolatos panaszt pedig a kormányhivatal (ahová a pénzintézet ügyfelét irányította) elutasította. Szerencsére azonban volt további lehetőség is.


A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevétele jócskán megugrott az idén. Az MTI által nemrégiben készített körkép szerint a bankoknál kétszeres, sőt ötszörös növekedés is akad. Néhány számot a mellékelt táblázatban foglaltunk össze. Akadnak kevésbé látványos eredmények is (például az Erste mindössze 10 százalékos növekedésről számolt be), de hiányos tájékoztatások is. Arról azonban nem esik szó, hogy hány szerződésben vállaltak be előre gyermeket.

Információink szerint szép számmal akadnak szülők, akik a még meg nem született gyermek után igénylik a támogatást. Ők pedig a „szupercsoknál” (ez 10 millió forintos támogatást és mellé 10 millió forintos kedvezményes hitelt jelent) meglehetősen nagy kockázatot vállalnak. (Az otthonteremtési támogatások, a csok jelenlegi részleteiről itt tájékozódhat.)

Elméletileg persze mindenki azt gondolja, hogy bankja, ahol a támogatást intézte, alapvetően az ő pártján áll, vita esetén arra törekszik, hogy nehogy elússzon ez az összeg. Mint azonban a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) legutóbbi ajánlásából kiderült: ez nem is annyira egyértelmű. A részletekből egy család meghökkentő kálváriája bontakozik ki.

A házaspár 2008 nyarán vett fel lakáshitelt, ami mellé két gyermek születését is vállalták (akkor még szocpolban bízva). A megállapodás szerint a kölcsön összege az első vállalt gyermekhez kapcsoltan 0,9 millió, a másodikhoz 1,5 millió forint volt. A megelőlegezés maximális időtartama a végleges adásvételi szerződés keltét követő 8 év, azaz 2016. augusztus 6. napja volt. Az első vállalt gyermek határidőn belüli megszületését – ez 2013. május hetedikén volt – követően tíz hónappal „könyvelte el” a bank a kedvezményt. A második gyermek 2016. június 29-én született meg, de a pénzintézet a kedvezményt hitellé alakította át, a bankszámlát pedig meg is terhelte az ezután számított törlesztővel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.