2017. december 13., szerda

MOCSÁR ÉS SZENNYVÍZTELEP MELLÉ KÖLTÖZTETNÉK A FOGYATÉKOS EMBEREKET, 22

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.12.13.


- Évtizedes probléma, hogy a fogyatékos embereknek otthont adó intézmények zsúfoltak, mindentől távol vannak, és agyonszabályozzák az ott lakók életét.

- A kormány 85 milliárd forintból hozzálátott ahhoz, hogy a lakókat élhetőbb lakásokba költöztesse.
- A legnagyobb magyar fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet utánanézett, hová raknák őket: kiderült, hogy ugyanúgy a világ végén lévő kis falvakba.
- Aztán pedig buszokkal hordanák vissza őket az intézményekbe, ahonnan ki kellett volna költöztetniük őket.

Gondolt már arra, milyen lenne, ha valaki megmondaná, mikor keljen fel, mikor feküdjön le, mikor egyen és mikor mehet ki az utcára? 21 ezer magyar jelenleg is így éli az életét. Ők azok az értelmi és pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek, akik az ország közel száz, több mint 50 férőhelyes bentlakásos intézményeiben élnek.

Az állam az 50-es években kezdte kialakítani ezeket az intézményeket, a cél az volt, hogy a fogyatékos emberek egyáltalán ne legyenek szem előtt: országszéli falvakba, vagy kisvárosok szélén álló kastélyokba száműzték őket. Aztán a rendszerváltás után változott a szemlélet, és a döntéshozók rájöttek, hogy ezek az intézmények nagyon nem jók:
- Egyáltalán nem működnek hatékonyan, a lakóik többségének ugyanis eleve nincs szüksége 24 órás felügyeletre.

- Szegényes infrastruktúrájú, félreeső településeken állnak, így a lakók teljesen el vannak vágva a külvilágtól.

- Pedig joguk lenne közösségben élni, és ahhoz is, hogy saját maguk dönthessnek a mindennapjai életvitelükről, és ne az intézményi szabályrendszer.
- Rengeteg jogsértés történik ezekben az intézményekben, legutóbb épp a gödi Topház visszásságai járták be a sajtót.

1998-ban a kormány már egyszer nekifutott annak, hogy ezeket az intézményeket felszámolja, de abból akkor nem lett semmi. 2012-ben viszont újra nekikezdtek, és a kormány elhatározta, hogy 2036-ig mind a 21 ezer bentlakásos otthonban élő fogyatékos embernek új otthon teremt. 2023-ig pedig a pénz is megvan rá, az intézményi férőhelyek kiváltására több mint 85 milliárd forintot szánnak (a pénz főleg az EU-tól érkezik)...

Hiába azonban ez a rengeteg pénz, a legnagyobb magyar fogyatékos-érdekvédelmi szervezet, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Szövetsége (ÉFOÉSZ) szerint a programot azonnal le kellene állítani, mert az nemhogy nem segít, hanem csak újrateremti azokat a körülményeket, amelyektől megmentenie kellene a fogyatékos embereket.

Leültünk és átbeszéltük a szervezet ügyvezetőjével, Kovács Melindával, hogy pontosan mik is a problémáik a több tízmilliárdos programmal:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.