2017. december 2., szombat

ORBÁN VIKTOR VALÓSÁGA NEM AD VÁLASZT A KÉRDÉSEKRE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.01.


Magyarország olyan ország, amire a legkevésbé jellemző az európai kultúrkörben, hogy az embereket ki lehet tenni az otthonaikból.” – válaszolta Z. Kárpát Dánielnek Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben.

De hasonlóan válaszolt az MSZP-s Bangóné kérdésére is. Orbán szerint a magyar és az európai kultúra a nők tiszteletére épít, de most migránsok jönnek Európába, akik nem tisztelik a nőket, és erőszakosak. „Nyújtson segítséget a kormánynak, hogy Magyarországot és Európát a migrációtól megvédhessük, így tehetjük a legtöbbet a nők elleni erőszak ellen.”

A két idézetben két közös dolog van. Egyrészt a két idézet a kormányt ért kritikákat megpróbálja egy olyan kulturális keretben megválaszolni, mintha az az állítás, hogy kilakoltatások vannak Magyarországon, vagy a nők ellen követnek el erőszakot hazugság lenne azért, mert ez ellentétes a magyar emberek kultúrájával.

Ezzel pedig egy olyan értelmezését hozza létre a politikának, mintha a kormány bírálata, a fennálló magyarországi viszonyok kritikája egyenlő lenne a magyar nép, a magyar kultúra, a magyarság bírálatával.

A másik közös dolog a két idézetben, hogy mindkettő hazugság a feltett kérdésekre adott válaszként. Mert lehet azt állítani, hogy az európai és a magyar kultúrában benne van a nők tisztelete (egyfajta tisztelet része is, bár kérdés, ez hogyan mérhető, mit jelent, és mi következik ebből, erről sajnos Orbántól nem kaptunk választ), de ez sajnos nem segít abban, hogy a nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak, a gyerekek elleni erőszak, vagy bármilyen párkapcsolati erőszak létező jelenség Magyarországon. A NANE számai szerint 2014 és 2016 között 166 nő halt meg családon belüli erőszak következtében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.