2017. december 5., kedd

ÖSSZNEMZETI ROMAELLENESSÉG

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: zarojel.hu
2017.12.05.

Még november elején hallhattuk a HírTV Célpont című műsorában azt a hírt, hogy Kisvárdán 700 millió forintnyi EU-s támogatásból épült (Nemzetiségi) Módszertani és Oktatási Központ. Talán az már nem is meglepő, hogy egy regnáló miniszter – esetünkben a fejlesztésért felelős Seszták Miklós – városába lassan számolatlanul dőlnek az EU-s pénzek; már a szemünk sem rebben, ha kiderül, hogy a pénzt nem pont úgy, nem pont arra és főleg nem teljesen azok kapták, akikre az eredeti pályázatot írták.

Össznemzeti romaellenesség

De az, hogy a pályázat eredeti kedvezményezettjeit egyáltalán ne engedjék be az intézménybe, még (!) kirívónak számít Magyarországon. Az ügy pikantériája, hogy nemcsak a helyi romákat zárták ki az oktatási központból (nem mintha az bármire magyarázat lenne), hanem a riportot készítő Báthory Róbertet is, akinek természetesen semmi sem lehet a képzeletbeli bűnlajstromán, hiszen nem is Kisvárdán él.

Persze az mind gyakrabban fordul elő, hogy egy EU-s pályázatról kiderül, nem pont úgy történtek a dolgok, ahogy az a pályázati kiírásban és a beadott anyagokban megfogalmazódott. Így lett Balatonfüreden a tehetséges, de szegény gyerekeknek szánt kollégiumból négycsillagos szálloda; Szegeden és Nyíregyházán a játszótérre szánt sok-sok pénzből (offshore) cégek közpénz jellegét elvesztett magántulajdona; vagy éppen Kisvárdán a romáknak szánt kultúrházból kézilabdások konditerme...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.