2017. december 28., csütörtök

SOROS-TERV, PUTYIN TERV

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KŐSZEG FERENC
2017.12.20.


A beléjük rögzült gyanakvás, ahogy az oroszok külföldre tekintenek, Molotov chequersi tartózkodása idején néhány figyelemre méltó összezördülésben mutatkozott meg. Megérkezésükkor nyomban kulcsokat kértek a szobájukhoz. Ezt némi nehézség árán sikerült biztosítani, ettől kezdve a szobájukat mindig zárva tartották. (...) A küldöttség három vezető tagja nemcsak a saját rendőreit hozta magával, de két asszonyt is, akik rendben tartották a ruháikat, és kitakarították a szobájukat. Amikor a szovjet küldöttek Londonban voltak, az asszonyok folyamatosan őrizték a gazdájuk szobáját, az étkezésekre is külön-külön mentek le. (...) Molotov személye biztonsága érdekében rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be. A rendőrei gondosan átnézték a szobáját, gyakorlott szemek aggályosan megvizsgálták az összes faliszekrényt, valamennyi bútordarabot, a falakat és a parkettát. Az ágy különös figyelem tárgya volt; a matracokat átszurkálták, hogy nincs-e bennük pokolgép.”

Winston S. Churchill: The Second World War. 4. kötet (The Hinge of Fate. A szovjet kormányküldöttség első angliai látogatásáról 1942. május). A vendégek ragaszkodtak hozzá, hogy Chequersben lakjanak, a mindenkori miniszterelnök vidéki rezidenciáján, bár ez hatvanöt kilométerre volt a tárgyalások londoni színhelyétől.

Szeretik-e a politikusok a népet, amelytől – elvben, egy demokráciában – a hatalmuk függ? Rákosi Mátyás hatalma Sztálintól és a szovjet fegyverektől függött, ebben a viszonylatban a magyar nép zavaró tényező volt. Amikor 1953-ban Nagy Imre júniusi beszédére válaszolt, azt mondta, „az utóbbi napokban megnőtt a kulákok szarva. A mi dolgunk most, hogy letörjük a megnőtt szarvukat.” Szavaiból még hatvannégy év múltán is süt a gyűlölet. Nemcsak a kulákok iránt, hanem az egész parasztság, az egész nemzet iránt.

Orbán Viktor huszonkilenc évvel ezelőtt egy nemzedék sérelmét kiáltotta világgá, a nemzedéke nevében fordult szembe azokkal, akik egy gazságra és hazugságra épült rendszer összeomlásának pillanatában úgy próbáltak tenni, mintha az összeomlás az ő érdemük lenne. Az igazság kimondása tette akkor Orbánt a jövő politikusává. Ma ugyanez az Orbán a hazugság szószólója. Nagyon szeret az emberek, a magyar emberek véleményére hivatkozni, milliárdokat költ „nemzeti konzultációra”. Nem gyűlöli a népet, mit gyűlölne rajta? Úgy viszonyul hozzá, mint a strici a nőhöz, akit az utcára küld. Ribancnak tartja, hisz biztos szívesen megy az utcára. És megveti, mert mindent megtehet vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.