2017. december 2., szombat

SZÓ SZERINT FILLÉREKET KAPUNK A PÉNZÜNKRE - NEM HITTE VOLNA, DE MÉG ALACSONYABB IS LEHET A KAMAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.01.


Szinte már minden bank csak 0,01 százalékot fizet a lekötött betétre, sőt van, amelyik akciósan is ugyanennyit ajánl. Pedig még ennél kevesebb is lehetne a kamat. Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy inkább le se kötjük a pénzünket. Ráadásul örülhetünk, hogy nem mínusz a kamat.

Senki nem gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy akciós betéti kamattal 75 forinthoz juthatunk 1 millió forint háromhónapos lekötésekor. Pedig ebből még az adó is lejön, így a vége mindössze 63 forint 75 fillér lesz. Itt az akciós kamat 0,03 százalék, ami a háromszorosa a normál lekötésű betéti kamatnak. Tehát akció nélkül 21 forint 25 fillért kapnánk.

Az elmúlt hónapokban hozzászokhattunk ahhoz, hogy a bankok 0,01 százalékra vitték le a lekötött betétek kamatát, az akciósan azonban még fel-felbukkantak a 0,1-0,2 százalékok is. Ezek mára jelentősen megritkultak, sőt az OTP Bank legutóbb úgy döntött, hogy csak 5 millió forint feletti lekötésnél ad magasabb akciós kamatot (0,05 százalékot 2 vagy 3 hónapos lekötésre), alatta ugyanannyit kap az ügyfél, mint a normál lekötés esetében, vagyis 0,01 százalékot.

Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy hónapról-hónapra csökken a bankoknál a lekötött betétek állománya. Ennyi kamatért ugyanis már az ujjunkat sem tesszük a billentyűzetre, hogy a neten keresztül lekössük a pénzt, a bankfiókba pedig nyilván nem fáradunk be.

Már csak egyes befektetéssel kombinált betétek esetében vagy valamilyen feltétel (főleg munkabér bankhoz utaltatása) teljesítésekor lehet még egy-egy kiemelt ajánlattal találkozni, a normál lekötéseknél azonban nem. Nem véletlenül visszük a bankoknál húszszor többet fizető államhoz a megtakarításunkat, mégha nem is olyan mértékben, mint arról az Államadósság Kezelő Központ rendszeresen áradozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.