2017. január 11., szerda

A GELLÉRTHEGYEN ÉPÍTKEZNE AZ OLCSÓN ÖNKORMÁNYZATI LAKÁST BÉRLŐ BUDAVÁRI POLGÁRMESTER

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.11.


Olyan szakértő neve szerepelt az egyik MNB alapítványnak beadott pályázaton, aki nem is hallott a kutatásról; a budavári polgármester milliós tartozása ellenére építkezne; az Állami Számvevőszék is látja a korrupciós kockázatokat az olimpiában.
Ezekről ne maradj le!
Ismeri az ÁSZ a közbeszerzések visszásságait, az olimpiánál sem számítanak másra (Átlátszó)Újabb furcsaságok az MNB alapítvány pályázatánál (Index,Index)Ha polgármester vagy, a milliós tartozás nem lehet az építkezés akadálya (Index)
Ha van 3 perced:
Ismeri az ÁSZ a közbeszerzések visszásságait, az olimpiánál sem számítanak másraMég 2015-ben kérték fel az Állami Számvevőszéket, hogy támogassa az olimpiai pályázatot azzal, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne garantálni, hogy a nagy beruházásokra elköltött közpénzt megfelelően költsék el. De az ÁSZ tanulmánya szerint több okból nagy a korrupció kockázata, ami ráadásul a felhasznált közpénzzel arányosan növekszik. Közben újabb civil csoport kezdeményezne népszavazást az olimpia megrendezéséről. (Átlátszó, Magyar Narancs)
Újabb furcsaságok az MNB alapítvány pályázatánálMár korábban is volt botrány a tanulmány körül, amit az MNB egyik alapítványa rendelt 11 millióért az argentin adósságkezelésről és a Magyarországnak értékes tanulságokról. Az elkészült tanulmánynak nem sok köze van a pályázathoz, ráadásul olyan szakértő nevét tüntették fel, aki nem is vett részt a kutatásban. Az egyik legnagyobb tétel, 1,8 millió forint egy a projektet záró konferenciára ment volna el, de végül elmaradt. (Index, Index)
Ha polgármester vagy, a milliós tartozás nem lehet az építkezés akadályaA budavári polgármester saját bevallása szerint az általa vezetett önkormányzattól bérelt lakásban lakik a várban. Ehhez képest nemrég saját tulajdonú gellérthegyi lakása fölé akart sátortetőt építtetni, 140 négyzetmétert csatolva az amúgy is nagy értékű ingatlanhoz. Mivel nem tudott megegyezni a lakókkal, az építkezés nem jött össze, de azért felmerül a kérdés: miből finanszírozta volna mindezt a polgármester, akinek vagyonnyilatkozata szerint milliós tartozása van? (Index)
Jogerős: nem kell kiadnia a forrását a Figyelő újságírójánakAmikor az állam megvette az MKB bankot, azt kommunikálták, hogy az jó vétel az adófizetőknek, pedig nem sokkal később  Matolcsy György 75 milliárd forintnyi tőkeemelést javasolt. Mikor ezt a Figyelő megírta, az MNB feljelentést tett a szivárogtatás miatt. Most zárult az ügy: Brückner Gergely újságírónak nem kell felfednie forrását. Az MNB egyébként belső vizsgálatot nem is indított az ügyben. (Átlátszó)
Tuti tippet adott az Európai Bizottság Paks2 vizsgálatának leállításáraAz Európai Bizottság korábban eljárást indított, amiért a kormány nem írt ki közbeszerzést Paks2 bővítésével kapcsolatban. Ugyanakkor maga a Bizottság segíthetett kitalálni, hogyan érje el Magyarország a vizsgálat mielőbbi lezárását: az energiapolitikai főigazgatóság feje, Dominique Ristori találkozott a stratégiai ügyekért felelős államtitkárral és rámutatott, hogy korábban milyen érvet fogadtak el egy hasonló francia ügyben. (MNO)
Ha van még két perced:
A Duna Aszfalt, az EuroAszfalttal közösen, 52 milliárdért építheti az M4-es Cegléd és M0 közötti szakaszát. Ez 11-szerese az előzetesen becsült árnak. (Átlátszó)
Kifizette a TV2 az Eximbankot. Andy Vajna 2015-ben állami segítséggel, az Eximbank 6,72 milliárdos hitelével tudta megvenni a TV2-t. Ezt cserélték most kereskedelmi banki hitelre. (Világgazdaság)
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet neve alatt elrontott oktatóvideók kerültek fel YouTube-ra. Elvileg semmi közük hozzá, de hirtelen eltűntek a videók(Átlátszó Oktatás)
A Tények tegnap leadott egy riportot “Milliárdos földmutyi Tolnában” címmel. Persze nem kormányközeli szereplőket, hanem az LMP korrupciós ügyekért felelős társelnökét találták be. (444)
Kartellezés miatt 75,6 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal az Otthon Centrumot és a Duna House-t. A két nagy ingatlanközvetítő összehangolta az árait. (444)
Másodfokon a vesztegetéssel vádolt Hiszékeny Dezső pere. Abszurd módon az ügyész és Hiszékeny is azt bizonygatja, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekből kihagyott részek lennének bizonyító erejűek. (Népszava)
Nepotizmus a világban: Trump a vejét nevezné ki tanácsadónak a Fehér Házba, Uganda elnökének pedig a fia lett a főtanácsadója. (The Intercept,  444)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.