2017. január 11., szerda

TÁMADÁSTÓL TART TÖBB KÜLFÖLDI TÁMOGATÁST ÉLVEZŐ SZERVEZET - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.11.



...New York Times/Reuters

Kovács Zoltán a kormány nevében megerősítette, hogy a civil szervezetek ügyében az a hivatalos álláspont, amit Németh Szilárd nyilvánosan kifejtett. Ha pedig valaki a részletekre is kíváncsi, akkor olvassa el azt az interjút, amelyet Orbán Viktor a múlt hónapban adott a 888.hu-nak. Mint emlékezetes, abban az áll, hogy Sorost az idén kiszorítják minden európai országból, és hogy a civil szervezeteket vizsgálatnak vetik alá, mert meg akarják tudni, kiknek az érdekeit képviselik. A TASZ úgy reagált az alelnök tegnapi bejelentésére, hogy cseppet sem ijednek meg.
Bloomberg
Magyarország le akar csapni a Soros által támogatott összes civil szervezetre, most, hogy Trump hamarosan beköltözik a Fehér Házba. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki a kampányban nyilvánosan a republikánus politikus mellé állt. Figyelmen kívül hagyta a Bizottság és az Obama-kormányzat bírálatát az orosz, kínai és török tekintélyelvű modellt koppintó illiberális állam miatt. Két éve személyesen utasított a vizsgálatra a Norvég alapnál és azt állította, hogy a külföldi forrásokat élvező civil csoportok fizetett politikai aktivisták. A miniszterelnök és kormánya gyakran támadta a Soroshoz kapcsolódó NGO-kat. Trump szintén azzal vádolta a milliárdost, hogy az része a világméretű hatalmi szerkezetnek, amely kirabolta a munkásosztályt, megfosztotta gazdagságától az Egyesült Államokat és ezt a pénzt egy maroknyi nagy cég, illetve politikai szervezet zsebébe tömte. A Megkülönböztetés ellen harcoló Liga bírálta a leendő elnök egyik választási hirdetését, mert a film olyan témát érintett, amit az antiszemiták időtlen idők óta meglovagolnak. 

NZZ
A Fidesz egyik vezető politikusa azt sürgeti, hogy tiltsanak be bizonyos, a kormánytól független civil szervezeteket. A követelés elsősorban azokra a csoportokra vonatkozik, amelyek a liberális amerikai emberbarát, Soros György támogatását élvezik. A hatalom azt tervezi, hogy az első félévben kezdeményezi a vonatkozó törvény módosítását, de részletek még nem ismeretesek.

Guardian
A magyar és a lengyel populista jobboldal megerősödése félreverte a vészharangokat az európai demokrácia jövője miatt, mivel folyamatos támadások célpontja lett az alkotmányos biztosítékrendszer, a média sokszínűsége, valamint a civil társadalom. De van egy másik fenyegető jelenség is, ami azonban nem tűnik azonnal szembe, ez pedig a román korrupcióellenes hadjárat. Az unió ugyan példaként állítja minden érintett elé az állami pénzek elsikkasztásán dolgozó bukaresti testületet, ám a minap a Henry Jackson Társaság nevű kutató intézet azt állapította meg, hogy a Korrupció-ellenes Igazgatóság visszaél a felhatalmazásával. A kommunista időszak módszereit alkalmazza és a vonatkozó törvényeket politikai vérbosszúra használja. Az ilyen ügyekben a vádlottak 92 %-át elítélik, de főleg azért, mert megsértik az eljárási szabályokat. Pl. büntetlenséget ígérnek a tanúknak, ám azok vallomásait nem vetik egybe. Vagy megzsarolják a perbe fogottakat. A titkosszolgálati eszközökkel szerzett anyagok rendszeresen kiszivárognak a sajtóhoz, hogy előre lejárassák az érintetteket. 

A legsúlyosabb vád azonban az, hogy a korrupció-ellenes hatóság szoros kapcsolatban áll a Securitate utódszervezetével. A DNA el is ismerte, hogy a titkosszolgálat időnként maga is kezdeményez vizsgálatokat. Amikor az EU becsukja a szemét a hatalom részéről elkövetett visszásságok láttán, másokat is a román példa követésére ösztökélhet, vagyis, hogy a demokratikus normák meggyengítésének álcázására vesse be a vesztegetések elleni küzdelmet. Ez a legjobb táptalaj az olyan lopakodó tekintélyelvűség számára, amit a magyaroknál és a lengyeleknél látni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.