2017. február 6., hétfő

JOBB JÓBAN LENNI PUTYINNAL, MINT NEM - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.02.06.


Orbán és Putyin találkozóját szedte ízekre hétvégi elemzésében a Kommerszant napilap. Orbán Viktor belement abba a játékba, mondja az orosz lap, hogy Putyin Közép-Európában előadhassa a maga verzióját az ukrán helyzetről, sőt Orbán Viktor a kárpátaljai magyarokat említve Porosenko ukrán elnököt közvetve bírálta, amikor nyelvhasználati jogot és biztonságot követelt az ott élőknek.

Orbán az ország energiabiztonságának megteremtése miatt hívta segítségül Putyint, aki azonnal ment, hogy támaszt nyújtson – fogalmaz szarkasztikusan a szerző. S persze tisztán a gazdaságról volt szó. Nem, dehogy, ebbe egyik fél sem akart politikát vinni. Majd Dmitrij Drize összegez, felerősítve véleménycikke címét is, hogy ilyenekkel, mint Orbán, lehet felépíteni az új Európát!

Putyinról volt szó – többek között – Donald Trumpnak a Fox Newsnak adott interjújában is. Trump azt mondta, jobb jóban lenni az orosz elnökkel, mint nem. Mire a riporter, de hisz ő egy gyilkos! Az elnök válasza: Az Egyesült Államokban is sok gyilkos van, csak nem gondolja, hogy Amerika ártatlan? 

A USA Today napilap azt interjú kapcsán úgy fogalmazott: Trump továbbra is védi korábban kiötlött Putyin politikáját, méghozzá úgy, hogy az orosz elnök korszakát az előző amerikai kormányokkal kívánja párhuzamba állítani, hangsúlyozva, hogy ezt a múltat le kell zárni. Eközben nemcsak Amerika-szerte, de Európa számos nagyvárosában is tüntettek Trump emigráns-ellenes törvénye miatt, s a New York Times arra a következtetésre jutott, az ügy hamarosan az alkotmánybíróság elé kerül és Neil Gorsuchnak, Trump most megnevezett új alkotmánybírának színt kell vallania.

Tüntetésből nem volt hiány Romániában sem. A New York Times bukaresti tudósítása azt a kérlelhetetlen tömeget mutatja be, amelyik kedd óta, minden nap több százezres létszámban tüntet a korrupció fölött szemet hunyó rendelet miatt. Noha a kormány a tüntetés hatására kitolatott és törölte a rendeletet, vasárnap is 200 ezren vonultak az utcára Bukarestben. Azt mondják, kitartanak addig, amíg szét nem esik ez a kormány. Mert nem bíznak benne. Mert azok újabb kiskapukat fognak találni a korrupciójuk elkendőzésére. Az újság megjegyzi azt is, hogy Kelet-Európát a korrupció korbácsolja amióta a berlini falból kibontották az első téglát, a különbség csak annyi köztük, milyen mértékben harapózott el a korrupció ezekben az országokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.